Лидерите на ЕС с план да изгонят 150 хил. имигранти от Европа?

Само на 5 хиляди бежанци в Европа ще бъде предложено убежище според пакет от мерки, които са подготвени за разглеждане от европейските лидери на днешната извънредна кризисна среща в Брюксел, пише „Гардиън".

Припомняме, по инициатива на няколко европейски лидери днес се организира спешна среща на Европейския съвет, на която ще бъдат обсъдени мерки за спиране притока на имигранти през Средиземно море. Инициативата за организирането на срещата беше подета след информацията, че е потънал рибарски траулер с между 400 и 950 имигранти от Африка и Бангладеш в Средиземно море през уикенда.

Британската медия се е сдобила с проектодокумент, който показва, че по-голямата част от имигрантите, успели да се доберат до Европа и по-специално до Италия (само миналата година 150 хиляди души), ще бъдат върнати. Това е част от програма за бързо връщане на имигрантите в координация с европейската гранична агенция „Фронтекс".

Не се конкретизира дали точно ще бъдат върнати в страните им или в някои от държавите, откъдето са тръгнали да пресичат Средиземно море.

Повече от 36 хиляди малки корабчета с оцелели са достигнали до Италия, Малта и Гърция тази година.

Също в проектозаключенията на лидерите се отбелязва, че се надяват да се разширят спасително-издирвателните операции в Средиземно море в отговор на хуманитарната криза.

Потвърждава се решението на вътрешните и външните министри на ЕС, което беше взето на спешна среща в понеделник, да се удвоят средствата за операциите „Тритон" и „Посейдон" през 2015 и 2016 година. Операциите са свързани с патрулиране на около 50-60 километра от италианското крайбрежие.

По отношение на частта за споделянето на отговорност в ЕС, предлага се „създаване на първия доброволен пилотен проект в областта на презаселването, предлагащ убежище на най-малко 5 хиляди имигранти".

Лидерите смятат да се ангажират с увеличаване на спешната финансова помощ за държави като Италия, Малта и Гърция. Специални екипи ще бъдат разположени в Италия да помагат за регистрирането, вземането на пръстови отпечатъци и процесът по попълването на документи за даване на убежище на бежанците.

Ще се увеличи подкрепата също за Тунис, Египет, Судан, Мали и Нигер, за да контролират границите си с цел превенция достигането на имигранти до бреговете на Средиземно море.

Европейските лидери също се очаква да насочат вниманието си към борбата с трафикантите.

Според „Франс прес", позовавайки се на документи преди срещата, лидерите на ЕС ще обсъдят възможността за военна операция срещу трафика на хора в Либия. В това също е заложено изземване и унищожаване на малки кораби, които могат да бъдат използвани от трафикантите.

Преди срещата над 50 бивши европейски премиери, външни министри и бизнес лидери изпратиха съвместно писмо до Европейския съвет с призив за незабавно възстановяване на спасителните операции в Средиземно море.

Срещата в Брюксел е с начален час 16 часа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини