Нелегалното правителство в Либия заплаши ЕС

Група, контролираща либийската столица Триполи, се закани да се „противопостави" на всяко действие на Европейския съюз да атакува местата, използвани от трафиканти на хора, съобщава Ройтерс.

Мохамад ал Гирани, външен министър на групата, която се бори срещу международно признатото правителство на Либия, заяви, че той многократно е предлагал помощта си по отношение спирането на потока от имигранти, но предложенията са му били отхвърляни.

Припомняме, по-рано"Франс прес" съобщи, позовавайки се на документи преди извънредната среща на Европейския съвет днес, че европейските лидери ще обсъдят възможността за военна операция срещу трафика на хора в Либия. В това също е заложено изземване и унищожаване на малки кораби, които могат да бъдат използвани от трафикантите.

Вие не може просто така да вземете решение да удряте. Да кажем, че ударите определено място. Как можем да бъдем сигурни, че няма да убиете невинен човек, рибар? Може ли Европа да бъде прецизно точна? Ние заявяваме: „Нека го направим заедно", изтъкна той в интервю за вестник Times of Malta.

Правим всичко възможно Европа да сътрудничи с нас за справяне с нелегалната имиграция, но те ни казват, че ние не сме международно признато правителство. Не могат да вземат решения за такива действия. Трябва да разговарят с нас, добави той.

Мохамад ал Гирани се закани, че ще се противопоставят на атаките, но не уточни как.

Две правителства в Либия, всяко от тях подкрепяно от бивши бунтовници, се борят за контрол в северноафриканската държава. Световните сили признават само премиера Абдула ал Тани. Правителството на Тани е базирано в източната част на страната, след като миналото лято изгуби столицата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини