99,3% от кредитите в КТБ – нередовни

Почти 100% от кредитите, отпуснати от КТБ, вече са извън графа „редовни“ - тоест при тях има проблеми с погасяването на вноските. Това става ясно от публикувания вчера отчет на банката за първото тримесечие на 2015 г.

От началото на годината качеството на кредитния портфейл на КТБ продължи да се влошава и към 31 март т.г. проблемни са 99,3% от заемите на обща стойност 4,94 млрд. лв. Редовните кредити са едва 34,7 млн. лв., пише в отчета. Три месеца по-рано редовно се погасяваха заеми за 119 млн. лв., а проблеми имаше при 97,44% от портфейла на банката на стойност 4,55 млрд. лв.

Тежката ситуация в КТБ е леснообяснима, ако се прочетат докладите на одиторските компании от миналата есен. В тях се казва, че голяма част от кредитите (за 3,4 млрд. лв.) са отпуснати на фирми без почти никаква оперативна дейност. Според експерти това са заемите към т.нар. фирми бушони на Цветан Василев, с които той е финансирал личните си бизнес операции. С решение от 22 април т.г. Софийският градски съд обяви КТБ в несъстоятелност.

За първите три месеца на 2015 г. загубата на банката е 10,37 млн. лв. и е основно в резултат на начислени провизии за обезценка на кредити. За първото тримесечие на 2014 г. резултатът беше 13,1 млн. печалба, но тогава институцията все още беше действаща.

Активите на КТБ малко изненадващо са нараснали през първото тримесечие - увеличението е с 37,3 млн. лв. - до 1,838 млрд. лв. Според съставилите доклада причината е поскъпването на щатския долар спрямо лева, което е увеличило балансовата стойност на кредитите в американска валута. Задълженията (пасивите) на КТБ обаче са 3 пъти по-големи от активите - 5,63 млрд. лв.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини