KAT ще снимат купонджии по баловете

Всички коли с мобилни камери на столичния КАТ ще бъдат извадени за пътя за баловете, обяви пред "Монитор" шефът на столичните пътни полицаи Тенчо Тенев.

Подготовката за предстоящите балове вече тече с пълна сила, а служителите на КАТ възнамеряват да следят стриктно за нарушители. Една от основните мерки предвижда зрелостниците ще бъдат снимани от мобилните устройства на Пътна полиция за нарушения.

Униформените най-вече ще следят дали шофьорите, които возят доскорошните ученици, не минават на червено и дали не им позволяват да се показват през прозорците и люковете, обясни още Тенев. Той беше категоричен, че няма да има никакви компромиси за нарушителите. Предвижда се още служителите на КАТ в цялата страна да се грижат и за безопасното предвижване на зрелостниците от училищата или сборните им пунктове и след това до ресторантите.

Ще има и специализирани полицейски операции за алкохол, наркотици и скорост.

Освен със санкции от КАТ се надяват да намалят трагедиите по празниците и чрез превенция. Затова в месеца на абитуриентските балове катаджиите влязоха в час. Уроците са както за завършващите средно образование, така и за по-малките. Целта е за един учебен час пътните полицаи да разкажат на децата къде и как да пресичат, кой е с предимство на пътя, както и че преди да навършат 12 години не може да се возят на предната седалка.

На абитуриентите пък катаджиите показват нагледно защо не трябва да сядат зад волана след употреба на алкохол. За целта полицаите им показват какво е да си зад волана след промила алкохол в кръвта. Много често алкоочилата предизвикват смях у абитуриентите. Но и учудващо ги карат да се замислят.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини