Кметът Караиванов иска среща с премиера Борисов за Бачковската обител

Становище на кмета на Асеновград относно исканията на Архимандрид Симон - игумен на Бачковска ставропигиална Света обител "Успение Богородично" - Бачковския манастир:

"Асеновград е най-преданият поддръжник на светинята Бачковски манастир, но законовите спорове за имоти и права се решават в съда.

Няма да открия исторически истини, ако кажа, че името на Асеновград е най-неразривно и изконно свързано с Бачковския манастир. Пътят на вярата през този край е дал правото ни заедно да носим емблемата "Българският Йерусалим".

Затова признавам, че изпаднах в откровено смущение, когато разбрах как игуменът на манастира е обсъждал не къде да е, а на правителствено заседание претенции и казуси между манастира и общински и държавни институции. Същите, които в момента са изключително и единствен предмет на вниманието на българския съд.

Бачковският манастир и Община Асеновград са страни по административни и съдебни спорове вече няколко години. Казусът е публично достъпен, както и аргументите на двете страни.

Вярно е, че дълги години недопустими действия на предишен игумен на манастира принудиха Община Асеновград да влезе в сложни процедури по доказване на очевидното като права на собственост или значимост и достъпност на пътища.

Общините, Българската православна църква, държавата и всички граждани сме еднакво заинтересовани да имаме респект от съдебната власт и от ясното й разделение от изпълнителната.

Лицата на държавното управление трябва да са наясно, че разделението на властите и невмешателството в работата на съда са сред устоите на държавността ни.

Духовните лица пък трябва да имат повече от всички нас смирение и търпение, още повече по имотни спорове.

В същото време, ако държавата в лицето на правителството има желание да помогне на духовните центрове- паметници на културата, какавто е Бачковската обител, има достатъчно законови механизми да го стори. И аз като кмет на Асеновград ще бъде сред най-първите поддръжници на подобни жестове. В тази връзка поисках да се срещна лично с премиера, за да бъде чуто и становището от страна на Община Асеновград, като страна по спора. Искрено вярвам, че казусът ще бъде решен възможно най-законосъобразно и справедливо.

По напълно аналогичен ред стоят и останалите казуси, които Община Асеновград има с Бачковския манастир. Изумени сме от внезапните претенции към националния туристически комплекс "Асенова крепост", в чийто проект за реставрация и консервация държава и Община вложиха над 4 милиона лева наскоро и за който има перфектна процедура за собственост и права на безвъзмездно стопанисване.

Проблем на отношения между Община Асеновград и Светия синод от години е и случаят със земеделските земи край село Боянци. Никой силово не може да разпореди на Бачковския манастир как да се разпорежда с тези земи като нейна възстановена собственост. Не го прави и Общината. Но една духовна светиня има как да намери свои мотиви и да предостави тези земи на десетки бедни хора се там, за да бъдат узаконени и да имат покрив за семействата си. Още повече, че Община Асеновград предложи вариант за закупуване, но нищо не последва.

Живеем в трудно време и трайните ни устои не са толкова много. Но вярата в ценностите и спазването на законите са изрично сред тях. Държавата и общините са длъжни да бъдат респектирани и от двете.

Каква ще бъде позицията на управата на Бачковския манастир, това е работа на духовни ценности и църковен канон.

Всяка друга реакция, оценка и ход ще бъдат непочтени, незаконни и с опасни внушения."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини