Банкер: Всеки има право да защити парите си

Не е проблем човек да разполага с парите си по всяко време и да може да промени условията по своя депозит, заяви Левон Хампарцумян.
Банкерът коментира информацията, че по време на специалния надзор над КТБ депозанти са променяли условията по депозитите си и от преференциални лихвени проценти са преминали на обикновени, така че да защитят парите си. 

"Най-нормалното нещо е всеки да иска да защити своите вложения. Дали обаче това е било възможно в периода на специален надзор е въпрос на внимателен прочит на детайлите", коментира Хампарцумян, цитиран от БТА.

Само хора, които имат достъп до цялата документация, могат да я анализират и да я съпоставят със законите, каза Хампарцумян. Друг въпрос е, че сума ти известни хора са имали сметки там, добави банкерът.

Бившият премиер Иван Костов е имал депозит от 150 000 лв. с преференциален лихвен процент в КТБ, призна той пред Дарик радио през уикенда.

След поставянето на банката под специален надзор Костов е развалил договора и е оставил парите на обикновен влог по стандартните лихвени условия на банката. Така парите му са се озовали в графата "гарантирани влогове". 

Според повечето експерти подобни операции по време на надзора са незаконни. Прокуратурата трябва да се произнесе по действията на синдиците относно тези промени за преференциалните депозити.

"Изпратих уведомление, че развалям договора, и парите останаха на обикновен влог. Квесторите нямат право да откажат това",
 обясни Иван Костов и допълни, че действията му са напълно законни. 

Лихвите по депозити

Според Хампарцумян няма да се стигне до отрицателни лихви по депозитите, въпреки че такива са факт в междубанковото финансиране. Много по-важно е, че кредитът става все по-евтин, добави той. 

Банкерът подчерта, че това да се печели от проста лихва, не е било стимулиращо за икономиката.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини