Лавров и Кери почетоха загиналите воини от Червената армия

Сергей Лавров и Джон Кери почетоха паметта на загиналите воини на Червената армия на церемония в Сочи.
Руският външен министър и държавният секретар на САЩ участваха в церемония по полагане на венци в памет на загиналите във войната с нацистка Германия. 

Двамата се събраха за церемонията, която се състоя в Задгаровия мемориален комплекс, изграден през 1985 г. в чест на 40-годишнината от победата във Великата отечествена война. Там са погребани над 2000 воини от Червената армия, починали в болниците на Сочи от раните, получени в битките. Паметните плочи с имената на войниците са разположени в полукръг, а в средата е Вечният огън, предаде БТА. 

Лавров пристигна зад волана на снежнобял ретроавтомобил "Победа". В пъстрата церемония участваха над 500 ученици от Сочи, закичени с традиционните Георгиевски лентички, с карамфили и рози в ръцете.

Лекият автомобил "Победа" е култов за съветската автомобилна промишленост. При разработката му първоначално е бил наречен ГАЗ-25 "Родина". Мълвата гласи, че това название не се понравило на съветското ръководство. Лично Сталин злъчно попитал създателите на колата": "Как така ще продавате "Родина"-та?" Така след намесата на вожда колата получила общоизвестното си име.

Днешната церемония в Сочи бе прелюдия към началото на руско-американските разговори, които са основната цел на визитата на Кери в Русия - първата от две години. Те се водят в сочинския хотел "Родина". Двамата външни министри ще обсъдят широк кръг от международни и двустранни проблеми, съобщиха високопоставени служители и от двете страни преди началото на разговорите. 

Очаква се Кери да бъде приет и от руския президент Владимир Путин. 

Руският зам.-външен министър Сергей Рябков коментира по-рано за ТАСС: 

"Ще има време систематично и в дълбочина да обсъдим пункт по пункт целия сложен и тежък дневен ред, който така и не се подобрява". 

Той отбеляза, че от последната визита на Кери в Русия през май 2013 г. е изминало твърде много време, но добави, че двамата външни министри продължават да поддържат постоянни контакти. 

Според Ройтерс Кери се надява в разговора си с Путин да проучи готовността на Русия да ограничи военната си намеса в Украйна и подкрепата си за сирийския президент Башар Асад. 

"За нас е важно да поддържаме открити връзките за комуникация, да се опитваме да говорим с най-високопоставения човек, който взема решенията. Имаме много неща, които можем да правим заедно, ако е налице общ интерес", каза висш служител от Държавния департамент пред репортерите, които пътуват заедно с Кери.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини