Западни посланици: Без съдебна реформа, няма инвестиции

България е изправена пред суровата неотложност и настоящия момент да укрепи върховенството на закона и да пребори корупцията.

Така посланикът на САЩ в България Н. Пр. Марси Рийс, перифразирайки думите на Мартин Лутър Кинг, подчерта нуждата от съдебна реформа в България по време на конференция, посветена на върховенството на закона. 

Посланик Рийс подчерта, че България би могла да постигне напредък в икономическото си развитие, само ако има напредък в борбата с корупцията, предаде БГНС. "От икономическа гледна точка слабостите на върховенството на закона и корупцията могат да имат много негативен ефект", заяви дипломатът. 

Рийс припомни, че чуждите инвестиции в България са намалели през последните години от 9 млрд. евро през 2007 г. до 1.3 млрд. евро през 2014 г. Тя подчерта, че корпорациите инвестират в стабилни държави, където прогнозите за възвръщаемост са най-високи. 

Френският посланик Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан на свой ред подчерта, че когато съдебната система в дадена държава не е реформирана и независима, инвеститорите или напускат страната, или се обръщат към международните арбитражни съдилища. 

"Състоянието на българската съдебна система и нейната реформа не са чисто български въпроси. Те представляват интерес и за Франция", подчерта дипломатът. 
Той обясни интереса на Франция с мотива, че и двете държави са част от Европейския съюз. "Той е политически проект за обединение на демокрации и свободните народи, а условието една държава да бъде правова, е законът да се прилага еднакво за всички, независимо от лицата, които са страни по съдебния спор", подчерта дипломатът. 

Ксавие дьо Кабан заяви, че проблемът е в независимостта на всеки един от магистратите от натиск и затова те трябва да бъда защитени. Той препоръча магистратите да избират пряко представителите си във ВСС. Според него избирането на парламентарна квота води и до смесване на властите. "Реформирайте спокойно, но дълбоко", посъветва посланикът.

 Ще успеем сега, защото разбрахме спешността на това, което изисква времето. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на конференцията.

 Не само можем, а и трябва да участваме в усъвършенстването на правораздаването, а начинът по който се правят законите, по който се правораздава и общественият контрол, ще доведат до успех, каза вицепремиерът. Според Кунева трябва да бъде намерен начин, по който властите да си сътрудничат.

 Много се надявах съдебната стратегия и реформата вече да са приключили, каза още вицепремиерът и отчете като положителен факт това, че заедно с правосъдния министър Христо Иванов, са успели да възстановят диалога. Кунева каза още, че спазването на законите е единствената валута, която движи икономиката.

 Като голяма задача вицепремиерът определи защитата на магистратите и провеждането на необратима съдебна реформа. "За да направим промените невъзвратими, ние ще променим и Конституцията", обясни тя.

 Кунева подчерта, че нейните усилия са свързани с борбата с корупцията по високите етажи на властта и увери, че ще бъдат извършвани засилени проверки за конфликт на интереси.

 Тя обясни, че е впечатлена от факта, че някои от членовете на Висшия съдебен съвет присъстват в конферентната зала и оцени това като "отчетливо разпознаване на отговорност". "Ние живеем във векът на социалните медии, когато можем много бързо да разпространим нашето задоволство или недоволство. За да можем да направим максимума и да успеем като държава, ние трябва не само да уважаваме разделението на властите. Трябва да намерим начина, по който тези власти си сътрудничат. Искам да дам една позитивна и приятелска оценка на министър Иванов. Той крачка по крачка успя да възстанови диалога. Не винаги е лесно. Заедно с него и с настойчивост и уважение към магистратите, ние ще вървим уверено в тази посока", допълни още Меглена Кунева.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини