Баровци броят хилядарки за заглушители на дронове

Баровци броят по 2-3 хиляди лева за устройства, които блокират дронове. Леките летателни апарати се оказаха много ефективни за заснемане зад високите зидове на тузарски палати.

Вече излязоха репортажи за именията на кметове заснети с дронове, които показаха ефективността на дроновете.

Богаташите приеха "на нож" възможността да се нарушава личното им пространство и са готови да се разделят с няколко хиляди лева за устройство за блокиране на дронове. 

В интернет вече се появиха и търговци, които продават антидронови заглушители, пише в. "Монитор". Цената на така ценните джаджи тръгва от 1000 лв. нагоре.

Принципът им на действие е като на заглушителите на мобилните телефони и радиостанциите. Антидронът се включва на радиочестотата, на която работи дронът, и го заглушава като по този начин прекъсва връзката между летателния апарат и дистанционното за управление от земята. Така дронът става безпомощен и пада на земята.

Диапазонът на обхвата е различен, от 40-50 м до 2 км, като от това зависи и цената му. Най-масово се купували тези с обхват до половин километър, като цената им е около 1000 лева.

Един от първите изобретатели на антидронове е търновецът инж. Йордан Йорданов, разкрива вестникът. Той е уникален с това, че освен заглушители на безпилотни летателни устройства, прави и устройство, което блокира защитата на самите заглушители. Така боляринът може да бъде в полза както на онези, които не желаят дроновете да снимат от високо имотите им, така и на тези, които искат да го правят. Първите десетина клиенти на инж. Йорданов са бизнесмени със скъпи недвижими имоти предимно в тузарското селище Арбанаси.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини