6972 в Пловдив си смениха адреса преди изборите

6972 души в областта са сменили настоящия си адрес от началото на феруари до 25 април, показва справка на Министерството на регионалното развитие. За сравнение за същия период на миналата година в Пловдивско 4671 са сменили адреса си. Данните сочат, че в някои региони на страната хората, сменили адреса си, са се увеличили около три пъти, а някъде и повече. Например във Видинска област в периода февруари - април 2014 г. сменилите настоящия си адрес са били 578. За същия период през тази година обаче броят им вече е 2967 души. В Хасковско пък те са били съответно 1700 към 4680 сега, а във Врачанско 1139 към 4462.

Данните на МРРБ сочат, че за цялата страна на практика почти двойно се е увеличил броят на хората, променили настоящия си адрес от началото на февруари до 25 април на тази година в сравнение на същия период на миналата година. За трите месеца през 2014 г. настоящия си адрес са сменили 55 288 българи, докато през тази година за същото време това са направили 91 199 души. При постоянните адреси не се наблюдават подобни тенденции.

В някои области като Варна, Кърджали, Разград и София-град, броят на пререгистрираните е почти без промяна.

Справката на министерството е във връзка с множество запитвания дали се е увеличила пререгистрацията на хора непосредствено преди местните избори. Според закона, за местна власт в дадено населено място могат да гласуват само тези, които имат постоянен или настояш адрес в общината поне 6 месеца преди вота. Затова и пререгистрацията се случва доста по-рано от изборите през ноември.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини