Българи с кауза да засадят над 1 млн. дървета

Група във Фейсбук "Когато станем 100 000 ще посадим гора" си поставя амбициозната задача да засади над един милион нови дървета за България в следващите години.
Създателят на групата Никола Рахнев обясни пред БТА, че доброволци, участвали в акциите, са засадили 90 900 различни видове иглолистни и широколистни нови дървета от 2013 г. насам. 

Идеята за създаване на инициативата е от края на 2011 г. През 2012 г. групата печели проект на италианска фондация, който осигурява по-голямата част от средствата за засаждането на 77 000 дървета за България. 

Това се случва през 2013 г., когато стотици доброволци се включват в акцията в землището на с. Златуша, Софийско, а още хиляди дървета са засадени от професионалистите от Държавно горско стопанство - София с дарени от инициативата пари. 

По думите на Рахнев през 2014 г. доброволците са насочили усилията си към засаждане на дървета в землището на село Локорско, където през 2013 г. при пожар изгоря над 500 дка гора.

Над 300 души участват в почистването на над 7 000 квадратни метра територии, в прекопаването на 4 000 кв.м и в засаждането на близо 4 хиляди дървета. 

През тази пролет доброволците продължават с възстановяването на гората при с. Локорско и засаждат там 8001 дървета, а също и други 2000 дървета в различни части на страната. 

"В инициативата се включват съвсем малки деца, както и хора на над 80 годишна възраст.През последните 3 г. дарихме фиданки на десетки общини, сред които Габрово, Средец, на район "Младост" в Столичната община; на Балканския младежки фестивал, политически структури като например ВМРО, БСП, множество младежки и доброволчески организации, десетки детски градини, както и на стотици хора от цялата страна", посочи Рахнев. 

Групата има амбицията да разшири дейността си сред най-малките в детските градини и училищата, защото според Рахнев, ако едно дете или млад човек е изкопал дупката, грижил се е за дървото, това дете ще израсне с отношение към природата и любов към околния свят и хората. 

От групата благодарят на държавата в лицето на различни Държавни горски стопанства за предоставените терени, а често и фиданки за залесяване. 
Освен доброволческите организации през тази година Министерство на земеделието и храните чрез държавните си предприятия, които стопанисват териториите в горския фонд, залесява над 14 000 дка. 

По данни на министерството за тази цел са използвани близо 7 млн. фиданки,като разходите по дейностите са над 11 млн. лева, а средствата се осигуряват от бюджета на Държавните горски предприятия. 

За последните 13 години българската държава е загубила нетно 30 000 хектара гора. През 90-те години на 20-ти век горите се увеличават, защото има много изоставени земеделски земи и овощни градини. В периода 2000 - 2006 г. горите намаляват с 20 хиляди хектара. 
От 2006 до 2012 г. те са по-малко с 16 хиляди хектара. 

Общият баланс на загубата на гора е в рамките на 29 хиляди хектара. За гора се броят дървета с височина поне пет метра. 
През последните 13 години от пожари са засегнати 217 хиляди хектара гори. Поне половината от дърветата в тези площи са изгорели. Горите в други 130 хиляди хектара са пострадали от съхнене и от вредители. Според МЗХ всички дървета там трябва да бъдат подменени. 

Столична община притежава около 55 000 дка горски територии, разположени в планините Витоша, Стара планина, Плана, Люлин и Лозен, съобщиха за БТА от общината.

За управлението им е изготвен Лесоустройствен проект, който включва дейности по залесяване, попълване, отглеждане, санитарна сеч и дърводобив. През 2013 и 2014 г. са залесени територии с 420 дка с бял бор, черен бор, цер, топола, акация и липа. 

През тази година общината вече е залесила 125 дка в горските територии общинска собственост и 85 дка с акация и липа по проект за залесяване на пустеещи и замърсени земеделски земи в землището на кв. "Суходол", субсидиран от Държавен фонд "Земеделие". 

По проекта "Възстановяване на приоритетни хабитати тип влажни зони и видове с европейско значение по течението на река Лесновска (в района на с. Негован)" са залесени 120 дка нарушени територии с 8 130 дървета от вида планински ясен 800 - черна елша. 

В последните три години Столичната община е залесила 300 дка пустеещи и замърсени земеделски земи в землищата на с. Яна и гр. Бухово по проект субсидиран от Държавен фонд "Земеделие" със 130 хил.лв. Оглеждането и попълване на създадените културите ще продължи през 2015 и 2016 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини