Комисията „КТБ" скри от медиите „разпита" на ексшефове на финансово разузнаване

Временната анкетна комисия за КТБ ще изслушва при закрити врата двама бивши шефове на финансовото разузнаване към ДАНС.

Депутатите, които отговарят за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването КТБ, решиха да не направят тази част от заседанието си публична за медиите.

Още с началото на днешното заседание постъпи предложение от патриота Димитър Байрактаров изслушването на Полина Кавръкова и Александър Билев, оглавявали финансовото разузнаване на родното ФБР в периода 2009-2014 г., да бъде достъпно за медиите.

От ГЕРБ обаче постъпи контрапредложение, като депутатката Снежана Дукова изтъкна, че народните представители не можели да гадаят какви въпроси ще се задават и дали в отговорите няма да има класифицирана информация.

В крайна сметка 13 депутати застанаха зад идеята за закрито заседание, едва трима се обявиха против, а един се въздържа. Все още не е ясно дали медиите ще бъдат допуснати до останалите точки от дневния ред на комисията, свързани с обсъждане на законодателни промени в Закона за кредитните институции.

Припомняме, досега комисията проведе редица заседания, повечето от които също бяха закрити, на които се яви ръководството на БНБ, както и представители на ДАНС.

На последното заседание от комисията обявиха, че от докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърждавал моделът на източване на фалиралата КТБ. Това е ставало през мажоритарния собственик, банката е била създадена и управлявана като финансова пирамида, заяви пред медиите депутатът Йордан Цонев. 

В момента временната депутатска комисия има огромни претенции към работата на финансовото разузнаване в ДАНС, като конкретен повод е, че в доклада на агенцията за 2013 година за банковата сигурност има само 6 страници, като КТБ не е спомената нито веднъж. Смята се, че през 2013 година са станали най-сериозните действия и лоши практики в КТБ, установявани в момента.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ви
    Виви
    1 0
    21:19, 19 май 2015
    А кога ще са разпитите на шефовете на КТБ и на Василев? Не може толкова нагло да завлече цяла България с 4.2 млрд. лева и сега да се крие зад една проста и формална процедура, но България да се е предала и да си търси правата, за да бъде незабавно екстрадиран и съден за деянията си.
Последни новини