Най-старият препис на "История славянобългарска" ще бъде изложен в президентството

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, президентството ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година, а по повод празника там ще бъде изложен най-старият препис на "История славянобългарска" – Котленският, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
В Гербовата зала на "Дондуков" 2 гостите на институцията ще могат да видят и книгата "Часословец", отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., "Стематография" на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание "Любословие", издавано в Смирна през 1844-1846 г. Списанието поставя началото на българския периодичен печат.
 
Сред експонатите на изложбата са още завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Ще бъдат изложени първият проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., а също така актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции. Експонатите са от фонда на Централния държавен архив.
 
Посетителите на президентството ще могат да се запознаят и с Рапорта на йеромонах Неофит, председател на Българската църковна община в Солун, до екзарх Йосиф за тържественото отпразнуване на Деня на светите братя Кирил и Методий, от 12 май 1904 г. Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища през Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава.
 
От 10 часа на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще посрещне лично първите посетители, а вратите на президентството ще са отворени за всички до 16 часа. По традиция гражданите ще могат да разгледат и връчваните от президента висши държавни отличия.
 
В 10.30 часа Плевнелиев ще се включи в традиционното шествие за 24 май, което ще тръгне от площада пред президентството.
 
В 11 часа пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" президентът ще участва в официалната церемония, с която ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той ще положи венец пред монумента на светите братя и ще произнесе слово.

От 18.30 часа в Националния исторически музей Плевнелиев ще даде традиционния прием за 24 май, на който ще присъстват дейци на просветата и културата, общественици, представители на институциите, дипломати.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини