Полицията в Пиринско на крак заради екшъна в Гърмен

Не стихва напрежението в община Гърмен след мелето в събота към 17,30 часа между десетки българи и роми пред заведение в общинския център. При сблъсъка, в който са използвани дърва, камъни, юмруци, ритници и всякакви подръчни средства, пострадаха 10 души. Всички те са прегледани в приемния кабинет на МБАЛ „Иван Скендеров" – Гоце Делчев. Не са имали фрактури и тежки травми, а само множество порезни рани, които са зашити от медиците.

Общо осем души са задържани от органите на реда след екшъна снощи.

„Положението остава сериозно, има риск от нова саморазправа. Полицията прави всичко по силите си, за да обезопаси целия ромски квартал „Кремиковци". Идват полицаи от Банско, от Разлог, от цялата Благоевградска област. Дано овладеем ситуацията и няма повече сблъсъци", каза кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Хора от селото обаче демонстративно запалиха бензин на пътя и се заканиха, че така ще пламне и ромската махала. Възрастни роми и деца са се събрали на баира и хвърлят камъни по полицаите и събралите се жители на Гърмен край квартала.

Там са разположени по спешност и части на специализираните полицейски сили. Възможно е да командироват и жандармерия в района, за да се гарантира опазването на обществения ред и сигурността на жителите на общината. Към мястото на инцидента пътува и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. „В непрекъсната връзка съм с шефа на полицията, органите на реда правят всичко възможно да се справят с тежката обстановка", каза губернаторът.

По непотвърдена информация ромите са извикали подкрепления от своята махала в Петрич, които вече пътуват с коли и микробуси към Гърмен. Българите пък очакват подкрепа от агитка с фенове на столичен футболен отбор. Целта на полицията е да спре още по пътя въпросните подкрепления, за да не излезе положението от контрол и да се стигне до сценария в пловдивското село Катуница, където преди 4 години хората въстанаха срещу Цар Киро.

 

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини