Гърция в издирване и на последния евроцент

Всички пари в централната банка, метат до шушка парите от сметките до сто евро в държавата, пише в. Имерисия

Финансовото министерство в Гърция е започнало спешно да прехвърля към централната банка на страната дребни суми и средства от "спящи" сметки на всички държавни институции.

Ресурсът е необходим, за да може южната съседка да изплати погасителна вноска към МВФ на 5 юни, съобщават местните издания.

В. "Вима" пише, че към държавния бюджет се извършва прехвърляне на средства от останалите 1193 сметки, които държавни ведомства и структури притежават в търговките банки и по които не е имало никакво движение на средства през последните пет години независимо от това, че в тях са останали суми, по-малки от сто евро.

Става дума за сметки в министерства, дирекции и други ведомства, които Сметната палата нареди да бъдат прехвърлени още в средата на март.

"Всички пари в централната банка", "метат до шушка" парите от сметките до сто евро в държавата", пише в. "Имерисия".

Изданието уточнява, че решението на финансовото министерство се отнася до над хиляда сметки, които държавни ведомства държат в Банка Пиреос, Националната банка, Алфа банк и Юробанк. Закриват се "спящи" сметки на централната администрация, по които не е имало никакво движение до 31 декември 2009 г. независимо от това какви средства са останали в тях до 15 март тази година.

Гърция трябва да плати 1,6 млрд. евро на фонда следващия месец, сума, която вътрешният министър в края на миналата седмица призна, че страната е безсилна да изплати, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите.

Източник: http://www.faktor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини