Асеновград сред общините с най-висок рейтинг на прозрачност`2015

Община Асеновград е с най-висок рейтинг на прозрачност в област Пловдив и 17-та сред всичките 264 български общини. Това става ясно от данните от проучване на Програма "Достъп на информация" за 2015 г. Пред Асеновград са големи общини като Добрич, Сливен, Бургас, Габрово, но има значително по-малки като Стражица, Алфатар, Крушари, Тервел, Созопол. Сред първите 20 с най-висока прозрачност са още Столична община, Разград, Челопеч, Златоград, Козлодуй, Банско, Созопол, Търговище. На 18, 19 и 20 място съответно са Аврен, Благоевград и Тунджа. От останалите пловдивски общини по-напред е Пловдив - 32 място, следвана от Първомай - 54, и Съединение - 63 място. Почти в дъното по рейтинг са Калояново - 243 място, Хисаря - 215, и Брезово - 202 място.

Най-непрозрачни общини от всичките 264 в страната са Белица, Ихтиман, Хаджидимово, Доспат, Чупрене, Сапарева баня, Сатовча, Земен, Кресна и Бяла.

В рамките на проучването са били подадени 542 електронни заявления с искане за предоставяне по електронен път на копие от заповедта за определяне на служител, който пряко да отговаря за предоставянето на обществена информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), както и длъжностната характеристика на съответния служител.

Целта на проучването, което ПДИ провежда от 2010 г. насам, е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Фокус на проучването за 2015 г. отново е финансовата, бюджетната прозрачност и интегритета.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини