Най-добрите велоградове в Европа

В зависимост от града, в който се намирате, карането на колело може да е приятно упражнение, или борба за живот, пише британският "Дейли мейл". 

Copenhagenize Design Company е направила своя класация на най-привлекателните градове за велосипедисти, в която Европа е взела  първите десет. Компанията взима под внимание специфични инсталации и нови технологии, използвани в градската среда.

 Копенхаген, Дания

След като последните две години Копенхаген не можа да пребори Амстердам, тази година заема първото място, защото постоянно инвестира във велоинфраструктура и развова велосипеда като основно средство за транспорт.  

Амстердам е критикуван, че тъпче на едно място и не дава път на иновациите, но все пак остава всепризнат в категорията. През 2012 г. там над 60% от пътуванията в центъра са на колело, а в околностите на града – 40%.
 

Утрехт, Холандия

Лидер сред малките градове. В момента там се работи над революционен велопаркинг за 12 500 велосипеда. Проблем остават калдъръмените улици. 

Страсбург, Франция

Страсбург е нов в класацията, но е един от най-добрите градове за велосипедисти във Франция. Най-често именно на колело там придвижването от точка А до точка Б е най-бързо и най-приятно. Изградени са 536 км велопътища, има и развита система за колела под наем, много от които са снабдени с кошници за багаж или седалки за деца. 
 

Айндховен

Отново Холандия и отново класически пример за град, чийто приоритет са придвижващите се на собствена тяга. Градът е известен с носещото се велокръгово движение, висящо от 70 метрова опора над натоварено кръстовище.

Малмьо, Швеция

Трети по големина в Швеция, Малмьо разполага с просторен велопаркинг на централната си жп гара, а местните чиновници са известни с това, че популяризилат носенето на каски. От 2013 г. в Малмьо инвестициите се концентрират върху велокултурата, дори е имало кампания, целяща да минимизира пътуванията с кола на кратки разстояния, обявени за излишни. 

Нант, Франция

За пръв път в класацията през 2013 г. заради инвестиции във велоинфраструктура, Нант се стреми да облекчи трафика като цяло, което го прави по-привлекателен за велосипедисти. 

Бордо, Франция

Бордо е избрал друга политика – в последните години той инвестира по-скоро в развитие на обществен транспорт с цел да разреди наплива от коли.

Антверпен, Белгия

Copenhagenize го определят като най-добрия голям град за велосипедисти в Белгия. Под влиянието на северната си съседка Холандия Антверпен има развита вело-инфраструктура, достатъчно съоръжения за паркиране, включително и на гарата, както и система за споделяне на велосипеди, но е критикуван от Copenhagenize за това, че след последните избори управляващите наблягат на колите. 

Севиля, Испания

Севиля прави стъпки да насърчи карането на велосипед в града, но ентусиазмът на местните мласти угасва сравнително бързо. И все пак те са развили система за споделяне и са построили множество велоалеи. Останалите населени места в региона Андалусия лека-полека взимат пример от нея..

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини