Мозъци на животни работят в мрежа

Има вече експерименти с интерфейси мозък-машина, които позволяват на хора или животни да контролират прости компютърни приложения или машини, само чрез мозъчни сигнали. Сега екип от изследователи доказа, че тези интрефейси са способни на много повече. Чрез свързването в мрежа на няколко животински мозъка, учените открили, че могат да постигнат успешно извършване на задача, която иначе би се оказала трудна за само един от мозъците. 

Мигел Николечис, професор по невробиология и биомедицинско инженерство в Duke University и останалите членове на екипа му, публикували две изследвания, в които обобщават поведението на плъхове и маймуни участвали в експеримента. 

Възможните приложения на технологичния напредък включват: интернет на нещата, виртуална реалност, хирургия, телепатия като заместител на речта и колективен контрол върху машините. 

Ако това ви прилича на нещо взаимствано от научната фантастика, това е защото то е взаимствано от научната фантастика. Расата Борг от Стар Трек се състои от кибернетични организми, които асимилират други видове към Колектива с цел да подобрят себе си. Те общуват чрез ум кошер, това е само един пример от огромната мрежа интрефейси мозък-машина, която един ден можем да създадем. Това е вид концепция, подчиняваща се на принципа : "всички са едно, един е всичко".

Учените са развълнувани от бъдещето на интерфейсите мозък-машина. 

Ияд Рауан от Института Масдар в Дубай предполага, че работата едни ден може да промени начина по-който човек функционира в тесни сплотени групи. 

Рауан не е вързан с този конкретен изследователски проект, но изглежда, че Масдар е в челната редица що се отнася до много други новторски изследвания. Самият град е построен така, че да разчита изцяло на възобновяема енергия. Имайте предвид, че Масдар е издигнат точно до Абу Даби, град известен със зависимостта си от изкопаемите горива. 

Още по-щокираща е пълната липса на пътища в града. Ако искате да се придвижите, ще трябва или да ходите или да слезнете под земята, където ще откриете флотилия от автоматизирани превозни средства, които ще ви откарат навсякъде в границите на Масадар. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини