Без листовки на хартия за шофьорските курсове от Нова година


Срокът за пълното въвеждане на електронните изпити за шофьорски книжки е до края на годината. Теоретичните изпити в цялата страна ще са на таблет.
Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА.

Екипи от служители на Централното управление на ИА "Автомобилна администрация" извършват проверки в регионалните звена и при наличие за корупционни практики от страна служители те се отстраняват от превежданите изпити, каза още той. 

За периода от 1 юни 2014 г. до 1 юни 2015 г. са анулирани шофьорските изпити на 217 души. 

"За 206 от тях причина са фалшиви документи при кандидатстване за изпитите, главно за завършено образование и останалите са за други нарушения, част от които - за несамостоятелно решаване на изпитния тест, констатирани след преглед на видеозаписите", информира Московски. 

По думите му видно е, че опитите за нереглементирано придобиване на шофьорски книжки седължат основно на кандидатите, а не на служителите на автомобилна администрация.

За да се намалят корупционните практики, е въведено видеонаблюдение както при теоретичните, така и при практическите изпити. 

"Въведен е и таблет за теоретичните изпити, което ще покрие територията на цялата страна -на 100 процента до края на годината", увери транспортният министър. 

ИА "Автомобилна администрация" търси пълното съдействие на МВР за проверка на всички лица, явили се на изпит за правоспособност да управляват МПС още преди да се издаде свиделството за управление. Сравняват се снимките на лицата, явили се на теста с тези, на чието име ще бъде издадена книжката. При последващ видеоконтрол на кабинетите за изпити е установено, че кандидатите си разменят тестовете. 

"Анализите са показали практиката едни и същи кандидати многократно да се явяват на изпитите и всеки път да не го издържат, като решават тестовете на други кандидати. Тези случаи са предадени на компетентните органи", допълни Ивайло Московски. 
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини