Намериха начин да свалят дрон със звук

Корейски инженери намериха начин да свалят дроновете. С помощта на звук, те успяват да извадят от строя жироскопа на безпилотното устройство, съобщава доклад, на KAIST. Докладът ще бъде представен на конференция във Вашингтон на 12-14 августа 2015 год. Изследователите смятат, че разработката им ще бъде добре посрещната в полицията и ВВС. Вече има акустично оръжие и то поразява в радиус 9 км. Ако звуковите оръдия бъдат настроени на нужната честота, те ще могат да свалят дронове.

Електронният жироскоп работи постоянно за да опрезнява данните за ориентацията, наклона, посоката на движение. Благодарение на това апаратът запазва равновесие и изпълнява полета. няма оператор, който би могъл да задържи във въздуха дрон без жироскоп.

Електрониката на дрона резонира само на високи честоти, извън диапазона на човешкия слух. Обаче корейските изследователи открили, че в много дронове жироскопите започват да резонират при някои обикновени звуци. Когато това се случи, жироскопът вече не може да следи за равновесието, защото непрекъснато коригира скороста на перките. В резултат доста скоро пада.

 

Инженерите от KAIST имат проблем с обхвата на действие. За да се получи резонанс, звуковата вълна прябва да е мощна. необходими са 140 децибела за да свалят дрон на 40 метра. Но военните вече имат звуково оръжие, което е достатъчно далекобойно, за да заглуши жироскопа на дрон на 9 км. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини