11-годишна роди в Парагвай

11-годишното момиче, на което бе отказан аборт след изнасилване роди вчера. Това беше кулминацията на случая, който върна във фокуса на общественото внимание изнасилванията на деца в бедната южноамериканска държава Парагвай и предизвика критиката на редица групи за правата на човека.

Елизабет Торалес, адвокат на майката на момичето заяви пред Асошейтед прес, че тя е родила момиченце със секцио в болница на Червения кръст в Асунсион, столица на Парагвай. Раждането е минало без усложнения, и сега и майката, и бебето си почиват.

“Бебето все още няма име”, казва Торалес и добавя, че клиентката и и бабата на момичето са поискали попечителство върху бебето.

Директорът на болницата Марио Вилалба е заявил пред репортери, че раждането е отнело 35 минути. Момичето ще остане под лекарско наблюдение още 3-4 дни, като всички други пациентки преминали през цезарово сечение. Невръстната майка в момента е в компанията на баба си, но лекарят отказва да даде повече подробности.

Момичето е било изнасилено, вследствие на което забременява от втория си баща, когато е на 10. Мъжът е арестуван и в момента е в очакване на процес. Майката на момичето също е обвинена в небрежност.

Майката поиска аборт за дъщеря си, но правителството отказа, спечелвайки си похвали от редица религиозни групировки, но и много критики от организации за правата на човека, включително представители на ООН. Парагвай забрани абортите, освен в случаите, когато живота на майката е застрашен. По това време момичето бе в петия месец и местните здравни власти заявиха, че тя е в прекрасно здраве.

В четвъртък от Амнести Интернешънъл изразиха радостта си, че всичко с раждането е минало добре но добавиха, че фактът че “тя не е загинала не оправдава нарушаването на човешките и права от страна на парагвайските власти. ”

Докато случаят разпали дискусия относно абортите в дълбоко консервативния Парагвай, фокусът на няколкото протеста бе върху по-добрата превенция срещу насилието над деца.

Около 600 момичета на възраст 14 или под 14 забременяват всяка година в стараната с население от 6.8 милиона души, според статистика на местните здравни власти. Много хора призоваха за по-строги наказания за насилниците и за финансиране на образователни програми, които да помогнат на родителите и властите по-добре да забелязват признаците на насилие.

Норма Бенитес, говорител на Организацията на жените в Латинска Америка, заяви че представляваната от нея институция ще насърчи правителството да осигури безопасна среда за момичето, която да включва баба му и майка му.

Римокатолическа църква има огромно влияние в страната и бе в предните редици на тези, настояващи на момичето да бъде отказан аборт. Мариано Меркадо, говорител на парагвайската епископска конференция отново потвърди позицията на църквата, но отказа да коментира случая с момичето.

“Човешкият живот е свещен и трябва да бъде уважаван и защитаван от момента за зачатието до смъртта”, казва той.

Карлос Гилизола, лекар, който има място в Сената, каза, че от 4 години се опитва да прокара закон, с който да бъде увеличено финансирането за сексуално образование.

“Мнозинството от хрстиянски църкви, оглавявани от католическата църква от 2012 правят всичко възможно, за да се уверят, че законопроектът дори няма да стигне до съответната комисия. ”, казва той.

През юли папа Франциск прекара 3 дни в Парагвай. Там той се срещна с официални лица, обиколи бедняшки квартал извън Асунсион и участва в две меси. И въпреки, че активисти се надяваха той да повдигне въпроса с бременното момиче, Франциск дори не го спомена, нито се фокусира върху абортите, в коя да е от речите си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини