Сложи ли арестът на Налбантов край на "страха" и "феодализма" в Първомайско?

    Всеки е невинен до доказване на противното е максима, която е добре да си повтаряме, независимо дали става дума за крадлив циганин или висш политик.

    Шестима отговорни и достолепни мъже вчера застанаха пред медиите, за да обяснят защо са задържани шефовете на районните полицейски управления в Асеновград и Първомай. И за задържаните вече се говори като за завършени престъпници....

    Изнесените факти прозвучаха потресаващо, а в главите на присъстващи се оформиха образи на чудовища - гуляйджии и авантаджии. Всеки непредубеден след разказа на комисари и прокурори със сигурност си е представил страхливи хорица, заничащи зад пердето вкъщи, след като са залостили здраво вратите си, да не би някой да дойде и да ги попита нещо за онези страшилища - полицаи. "Хората се страхуват", "местен феодализъм", "срастване на бизнес и управление" - това са само част от използваните фрази, за да бъде описана ситуация като апокалиптична в двата града, особено в Първомай. Да, много от нещата са самата истина, но има и детайли. Детайли, които незнайно защо се пропускат.

    Преди всичко, хората в Първомай не се страхуват от полицията. Много от тях предпочитат да мълчат защото тук всички се познават. Защото дяволът не е толкова черен. Защото е трудно да упрекваш човек като Васил Налбантов, ако познаваш семейството и децата му. Защото изказването на пресконференцията, че местните полицаи са "похапвали и попийвали" за сметка на собственици на заведенията веднага го превърнаха в гуляйджия, но местните знаят, че сигурно е последният в полицията, на когото може да се сложи такъв етикет.

    Изнесените случаи не са нови. Защо на прокуратурата и "Вътрешна сигурност" им бяха нужни месеци – от февруари досега, за да установят, че кариерата на Минчо Хубинов е незаконна? Та това не е ли ясно – Google maps разполага със снимки, журналистически разследвания има също. Незаконният добив на инертни материали е повече от очевиден. Там, на това място те са се добивали години преди земята да бъде закупена за пасбище, след това е подписан договор и господинът е снабдявал с чакъл изграждането на новата жп линия. И това е ставало с покровителството на местния полицейски шеф? Едва ли...

    Двете досъдебни производства в Първомай и Асеновград са наблюдавани от 6 прокурори, 12 следователи, 35 служители на "Вътрешна сигурност" и ДАНС. И всичко това, за да установят нещо, което е очевидно. Нарушения има. Дали началникът на полицията и неговият заместник са престъпници ще стане ясно след решение на съда. Но начинът им на задържане и разпространението на фактите вече ги дамгоса. Димитър Минев, собственикът на "Бор Чвор", си "изми ръцете". Категоричен е, че не може да носи отговорност за пълнолетния си син. Но задържаните полицейски служители имат непълнолетни деца. Кой ще носи отговорност за тях?

    Всеки е невинен до доказване на противното, а не обратното. Има обвинения, които трябва да се докажат. Но дали "феодализмът" и "страхът" приключиха с тези арести? Или може би точно сега е моментът да предизвикаме проверяващите - продължете "нагоре"!

    Само ще припомним, че в Румъния не се спряха пред нищо и стигнаха до възможно най-най-високото ниво.

    Теодора Кирякова

    Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини