Ардино отпразнува своя празник с богата културна и спортна програма

    „Нека и тазгодишните есенни културни празници в Ардино бъдат дни на утоляване на копнежа и носталгията между близки, роднини и приятели, които да се наситят на живителната вода от изворите  и свежия въздух на родната земя”. Това каза в приветствието си кметът на община Ардино Ресми Мурад при откриването на традиционните есенни култури празници в родопския град. Той подчерта, че главното, което ще се постигне чрез различните културни и спортни прояви през тези празнични дни е обединяването и сплотяването на хората.

    В петък и събота в града под Белите брези се събраха стотици хора от цялата страна, както и гости от чужбина, за да празнуват заедно. Сред официалните гости бяха делегации от побратимените общини в Турция – Нилюфер (Бурса) и Картал (Истанбул), както и представителни групи от Сдруженията за културно сътрудничество „Егридерелилер” (ардинци) от Бурса и „Балканлълар”(Балканци) от Картал. Тук бе и почетният гражданин на Ардино Решат Айдън,

    По случай празника на Ардино, към всички граждани и гости на града и до кмета Ресми Мурад поздравителни адреси изпратиха председателят на Сидикатите на българските учители Янка Такева и шефът на общинския съвет в Димитровград Стефан Димитров.

    И тази година жителите и гостите на Ардино имаха възможност да се насладят на богата и разнообразна културна и спортна програма. За втора поредна година в местния ресторант „Перла" се проведе форумът „Да инвестираме в община Ардино" с участието на представители на малкия и средния бизнес от Ардино и от побратимените общини и сдруженията за приятелство и сътрудничество.

    Известният турски изпълнител Фарук Йълмаз зарадва любителите на румелийската музика, а Валя на поп-фолка. След концертите красиви фойерверки в различни цветове и форми осветиха небето над родопския град. Специалната изненада на вечерта бе уникално огнено шоу.

    Фолкритъм "Балканика" от Ардино и танцова формация „Фолкритъм” от Смолян с хореограф Мирослав Кайджиев с мини концертна програма под надслов „От Шопско, през Добруджа то до Тракия” представиха вълнуващо изпълнение на родопски танци и китка от хора. Площадът оживя под ритмите на българската народна музика, а малки и големи извиваха кръшни хора.
    За доброто настроение на всички присъстващи и гости на празника се погрижи Михаил Тодоров и групата му от Димитровград. В концертната програма се включиха още детската вокална група „Звънче” към градското читалище „Родопска искра” и талантливият музикант от местното Защитено жилище Бранислав Петков.

    В спортната програма бяха включени турнири по шахмат в памет на Хикмет Таибов – Кънчо, плажен волейбол и тенис на маса. В парк „Нилюфер" се проведе спортен празник с участието на децата от ОДЗ „Слънце.


    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини