От 1 януари: опашки по график пред социалните заради детските

Национален график за молбите за детски добавки ще предотвратява опашките в дирекциите за социално подпомагане от 1 януари. Графикът ще бъде одобрен от министъра на труда и социалната политика. Той ще бъде огласен в медиите и социалните служби по места, но все още не е готов.

Този график се наложи заради промените в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, който беше гласуван на заседание на Министерския съвет на 07.10.2015 г. Скоро се очаква и обнародването му в Държавен вестник.

Промените са свързани с декларирането на доходите на съжителстващите лица /без брак/, живеещи на постоянен адрес. Казано накратко, съжителството се приравнява с брака. Молбите ще се попълват на нова бланка, досегашните молби-декларации ще бъдат заменени от заявления, но няма да бъдат със съществени разлики. Понеже все повече млади хора предпочитат да съжителстват без граждански брак, се очаква пред социалните служби да се извият опашки за подаване на документи.

Друга новост е, че непълнолетните родители, под 18 години няма да вземат майчинството в пари, а ще получават ваучери за определени стоки. Това е така нареченото целево подпомагане.

Останалите документи, които родителите трябва да подадат, си остават същите.

31.10.2015 г. е крайният срок, в който родителите трябва да представят служебните бележки за децата си от училищата и детските градини, припомнят от Дирекцията за социално подпомагане.

С.Тилев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини