Проверките на риба и рибни продукти ще продължат и на самия Никулден

114 инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури проверяват водоеми, рибно-стопански обекти и търговската мрежа в цялата страна във връзка с Никулден, съобщиха от ИАРА. Проверките са съвместни с инспектори от Българска агенция по безопасност на храните като обект на вниманието им е и нерегламентираната продажба на риба по пътищата. Засиленият контрол ще продължи до 6 декември, включително. След това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва ИАРА, обясни изпълнителният директор на Агенцията Янчо Янев.

Преди дни на пазара в Асеновград са открити 70 кг пъстърва и толстолоб, продавани от багажника на кола. Собственикът на стоката бе глобен с 2000 лева заради неясен произход на рибата и липса на лиценз за превоз на рибни продукти.

Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99, съобщава от БАБХ. От там отправят следните съвети:

- Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време

- Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания

- Хрилете трябва да са с розово-червен цвят

- Очите трябва да са бистри

- При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо

Традиционно и през тази година най-продаваните видове риба в търговската мрежа са дъговата пъстърва и шаранът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини