Кметът: Община Асеновград е коректна страна по договор за проект по т.нар. воден цикъл на Мулдава и ще изпълни ангажимента си

Позицията на Община Асеновград във връзка с фирма "Номолос" ООД и проекта по т.нар. воден цикъл на село Мулдава:

"Намерението на Община Асеновград да реализира проект по реконструкция на ВиК мрежа, довеждащ колектор и изграждане на пречиствателна станция в село Мулдава е от 2008 г. Стартиралата процедура по този процес датира от месец октомври същата година. На 24.10.2008 г. в общината е извършено класиране на кандидатите по обществена поръчка с предмет "Техническа помощ за подготовка на проект "Строителство и реконструкция на вътрешна ВиК мрежа на село Мулдава, довеждащ колектор и строителство на ПСОВ за кандидатстване по оперативна програма "Околна среда". Фирма "Номолос" ООД е била класирана на първо място. На 2 декември с.г. е сключен и договорът за извършване на услугата с обща цена в размер на 378 960 лева с ДДС. Последва сключен договор между Общината като бенефициент и Министерството на околната среда и водите като Договарящ орган. Шест месеца по-късно с платежно нареждане от 21.07.2009 година е преведен и аванс в размер на 63 400 лева по сметка на "Номолос" ООД.

С дата 09.09.2009 г. е подписано Споразумение между общината и изпълнителя за прекратяване на договора по взаимно съгласие. Аргументите и на Община Асеновград, и на екологичното министерство са били категорични - констатирани са допуснати грешки в обявлението на обществената поръчка и същите са квалифицирани като потенциални причини за отказ от финансиране по Оперативната програма. С клаузи по същото споразумение изпълнителят се е задължил да възстанови получения аванс от 63 400 лева. Хронологията сочи, че възстановяване на част от аванса обратно към Община Асеновград е осъществено чак на 19.05.2011 г. и то в размер на сума едва от 3 000 лева.

Оттук нататък отношенията между възложител и изпълнител принудително се развиват на полето на съдебните претенции. Общината първа е предявила иск за дължимия остатък по аванса, съгласно ангажиментите по споразумението. След това фирмата-изпълнител завежда насрещен иск. На първа съдебна инстанция изпълнителят "Номолос" ООД е осъден да заплати на общината 60 400 лева. При обжалване на по-горна инстанция обаче общината е осъдена да заплати на същата фирма сумата от 75 000 лева като частичен иск от сумата 335 872 лева. Третата съдебна инстанция не допусна касационно обжалване.

Последва второ исково производство в съда по този казус, след като фирмата - изпълнител предяви срещу Община Асеновград нов иск за остатъка от 260 872 лева. С решение от 09.10.2015 г. състав на Окръжен съд - Пловдив осъжда Община Асеновград да заплати на фирмата - изпълнител сумата от 212 500 лева, като насрещно задължава фирмата да върне на общината изготвените книжа по техническия проект. Остатъкът от претенциите към Общината е отхвърлен от съда. Решението е потвърдено и на въззивна съдебна инстанция, в момента Община Асеновград се е възползвала от правото да обжалва решението пред ВКС.

Каквато и да е финалната развръзка от този, проточил се в продължение на три кметски мандата, казус, Община Асеновград е длъжна да осигури финансовия ресурс, за да поеме антажиментите си по въпросния технически проект. Затова вече е факт докладна записка пред Общински съвет, с която се настоява да се осигурят нужните средства в размер на 212 500 лева. Същите могат да се обезпечат от две налични опции в капиталовите разходи на общината, без това да провокира финансови сътресения за общината.

В крайна сметка е ясно, че Община Асеновград открито се е възползвала от възможните законови процедури, за да защити интереса си към въпросния проект. В същото време е била и отговорна да не поема рискове, които ще и причинят вреди. Категорично трябва да се знае, че, макар и с голямо закъснение, Общината ще направи всичко възможно да продължи действията за реализация на т.нар. воден цикъл за село Мулдава."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини