Eксперти ще излязат с предложения и мерки за справяне с битовата престъпност в Пловдивско

    В близко време ще бъде създадена експертна работна група, която на базата на анализи на криминогенната обстановка и повишената битова престъпност в региона, ще даде конкретни предложения за изравняване на критериите за видеонаблюдение, реорганизиране работата на служителите на Областната дирекция на полицията. В състава й ще влизат представители на кметовете на общините в област Пловдив, полицията, прокуратурата, депутати и експерти по сигурността. Това предложение беше дадено от областния управител Здравко Димитров на днешната среща, провела се във връзка със зачестилите случаи на извършване на престъпления против граждани в малките и отдалечени населени места. Предложенията и мерките, с които ще излезе експертната група, ще бъдат представени за обсъждане в парламента.

    Работната среща по сигурността бе в отговор на постъпилото предложение от районния прокурор Гергана Мутафова за предприемане на конкретни действия и мерки за справяне с проблема с битова престъпност. На срещата присъстваха и зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов, директорът на ОДМВР старши комисар Христо Разсолков, зам.-директорът Георги Георгиев, началници на районни управления на МВР, на ДАНС, депутати от различни парламентарни групи и кметове на общините в областта.

    Стана ясно, че съществува добра практика в съвместната работа на полицията с общинска охрана в населените места, които имат финансов ресурс за да създадат такива екипи. Добра практика има в Раковски, където се работи по програма, която ще позволи предоставянето на паникбутони и други средства за бързо известяване на самотно живеещи и възрастни хора.

    Повечето представители на общините бяха единодушни, че една от най-добрите превенции на битовата престъпност е видеонаблюдението, но е необходима да се уеднаквят критериите и стандартите, които да се валидни за всички, за да може да се изгради и професионален център за видеонаблюдение. Беше направено предложение за законодателна инициатива, която да разработи стандарти, а системите да бъдат унифицирани, защото в момента всяка една от общините работи по собствени критерии. Това не позволява информацията да бъде обработвана в общ координационен център за видеонаблюдение. Необходими са и законови промени, които да регламентират използването на видеозаписите като доказателство в съда.

    Участниците в срещата изказаха мнение, че е добре да се работи за промени в държавната субсидия на общините, като се дава приоритет на средствата, които да бъдат отпускани целево за охрана.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини