Електромобил допълва общинския автопарк?

Проучваме възможностите за кандидатстване за финансиране на електромобил за нуждите на Общината, съобщи кметът на Асеновград Емил Караиванов. Идеята е във връзка със стартираната от Националния доверителен екофонд схема за насърчаване на електрическата мобилност за финансиране на покупката на електрически и плъг-ин хибридни превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата. Проектното предложение е отворено от 1-ви април до 30-ти май. Размерът на фонда е 1 000 000 лв. - по 20 000 лв. за елмобили и 10 000 лв. за хибридни електрически (plug-in) превознисредства. Ето защо засега допустими бенефициенти са единствено институции на централната администрация, нейните териториални подразделения и общинските администрации.

Превеждането на средствата ще става веднага след закупуването им, като кандидатът трябва да представи договор с доставчика на колата, избран в съответствие със ЗОП. Всеки бенефициент може да кандидатства за финансиране на до три превозни средства.

Класирането на проектите ще бъде готово през юни, след което ще започнат тръжните процедури. Очаква се в началото на есента новозакупените електрически и хибридни коли вече да се движат по пътища в страната, евентуално и по улиците на Асеновград.

К.Нешева

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини