Болница и Медицински център са в очакване на договор със Здравната каса

Общинският съвет на Първомай прие годишните финансови отчети за 2015 година на Медицински център-I и МБАЛ – Първомай. Съветниците решиха дължимите дивиденти да не бъдат отчислявани за общината и да останат в разпореждане на дружеството за придобиване на медицинска апаратура. Тези средства са 20% от печалбата на дружествата след данъчното ѝ облагане и за МЦ - I са в размер на 1488,46 лева, а за болницата – 18 283,70 лв.

От отчета става ясно, че през 2015 година са използвани 92% от легловата база на болничното заведение. В него са получили медицинска грижа 7581 пациенти. 10 % от тях са от други общини и дори от други области – най-често Хасковска и Старозагорска. 

Заради лимитирането на дейността през миналата година не са фактурирани и няма да бъдат изплатени от Здравна каса 60 000 лв. изработени дейности.

Въпреки рестрикциите в доболничната помощ, не е нарушено и се задържа нивото на обществено обслужване и в Медицинския център.  Жителите на общината се обслужват от доктори по 15 медицински специалности. МБАЛ разполага и с дежурен кабинет, който работи 24 часа в денонощието. 

 В двете заведения няма недостиг на медицински специалисти и апаратура, всички дейности са II ниво на компетентност по медицински стандарти.

Пет лекари специализират, като двама от тях са стипендианти на МБАЛ – Първомай. Заведението финансира и магистратурата на една акушерка.

През миналата година е направен ремонт на хирургично, нервно и вътрешно отделения.

През настоящата се надяват да бъдат обновени акушеро-гинекологичното и детско отделения.

Проектът за саниране на сградата е достигнал до последен етап и се надяваме в най-скоро време да получим финансиране – каза управителят на двете заведения д-р Румяна Бойлова. Тя сподели, че предстои сключване на  договор със Здравна каса. Спокойна и доволна е след акредитацията на лечебното заведение, защото  е  положителна. Очаква подробностите да станат ясни до дни. Подадени са документи за 89 клинични пътеки, което е със 7 повече от предишния път и за 9 амбулаторни процедури. Това означава, че се задържа и разнообразява дейността по медицински показатели във всички отделения.

Отчетът беше гласуван от 18 от присъстващите 19 общински съветници. Д-р Митко Хубинов постъпи коректно и не взе участие, заради бизнесът му, който го поставя в конкурентна ситуация. 

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини