Над 30 микроземетресения след вчерашния трус

Повече от 30 микроземетресения са регистрирани след вчерашния основен трус. Това са нормални процеси, коментира пред "Фокус" ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев.

„Земните трусове от вчера продължават. Повече от 30 са натрупани след вчерашния трус. Най-силното земетресение регистрирано днес е с магнитуд около 2,9 по скалата на Рихтер”, заяви проф. Ботев.

„За около два часа – от 09:00 до към 11:00 часа, са регистрирани 3-4 труса. Това са нормални микроземетресения, далеч по-слаби от основния удар, който бе вчера по обяд. Възможно е процесът да продължи още два–три дни, дори и повече. Ще има достатъчно много земетресения, могат да се съберат и 100, които са много по-слаби по енергия от основния трус вчера. Всичко е нормално”, допълни той.

Проф. Емил Ботев обясни, че микро земетресения са трусовете с магнитут под 3 по скалата на Рихтер. „Регистрирани са повече от 30 микроземетресения, като може би 2 земетресения са с магнитуд над 3”, добави проф. Ботев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини