1000 лв. глоба, ако ритнеш или изоставиш куче

С глоба от 500 до 1000 лева ще се наказва всеки, който прояви особена жестокост към животно, освен ако не става дума за престъпление.
Това предвиждат текстове от законопроекта за защита на животните, приети на второ четене от Народното събрание, съобщи БТА. Като случаи на проява на жестокост се определят изоставяне на домашни питомци, сексуалното малтретиране на животни, както и всичко, което причинява страдание или уврежда здравето на животното.
Ако се установи, че собственик тормози домашния си любимец, животното ще бъде отнето в полза на държавата.
Забранява се отглеждането на котки и кучета в жилища, които са в сгради-етажна собственост, ако на домашните любимци не са осигурени необходимите площи от не по-малко от 6 квадратни метра за малки породи кучета до 10 килограма, и минимум 10 квадратни метра, ако четириногите тежат над 25 килограма. На кучетата, които се отглеждат вързани, трябва да се осигури най-малко 5 метра тел или въже за свободно движение, както и ежедневна разходка. За котка, отглеждана в жилище в сграда-етажна собственост трябва да се осигури площ от минимум 6 квадратни метра.
Ако ветеринарен лекар или длъжностно лице проявят жестокост, те ще бъдат глобявани от 1000 до 1500 лева, а за юридическо лице или едноличен търговец предвидената санкция е в размер между 1500 и 2000 лева.
За жестокост няма да се считат действия, които се извършват съобразно ветеринарномедицинските разпоредби за ликвидиране на заразни болести по животните.


Ветеринарните лекари от Националната ветеринарномедицинска служба имат право да забраняват клането на животни в кланици, ако се установи, че зашеметяването им е неефективно. Те ще могат и да прекратяват опитите с животни, които са извършени в нарушение на действащите нормативни актове.


Депутатите гласуваха още, че общинските съвети трябва да приемат програми за овладяване на безстопанствените кучета и да предвиждат средства за изпълнението им, съобщи Дарик. Общините ще изграждат приюти за безстопанствени животни, които ще се стопанисват от местната власт или от организации за защита на животните. Управителят на приюта ще прилага програма за намиране на нови стопани на животните и ще води дневник, в който ще вписва данните на всяко от тях. Кучетата, настанени в приют, ще се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс, след което ще се връщат по местата, откъдето са взети, ако не се е появил осиновител за тях, гласува парламентът. Всяко от тези кучета ще има маркировка, която представлява татуиран на едното ухо идентификационен номер или електронен чип и V-образно копиране на другото ухо или друга видима ушна маркировка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини