"Ферари" ще има най-големия бюджет в историята на Формула 1

Шампионът "Ферари" вероятно ще има най-големия бюджет в историята на Формула 1, показва изследването на "Формула мъни". В сравнение с 2007 г. тимът ще получи сериозен финансов бонус, оценяван на 100 милиона долара. Това ще бъде най-голямата премия, която "Ф1 груп" ще плати на отделен отбор.


Според проучването, което следи финансовото здраве на надпреварата, "Ферари" ще вземе 68.9 милиона долара за успеха си в първенството на конструктироте през 2007 г. Останалата сума ще дойде по новия договор за търговските права. Премията ще е почти двойно по-голяма от това, което най-добрите отбори са получавали в предишни години.


Миналата година беше първата, в която отборите разделиха 50% от печалбата от търговските права на Формула 1, включително тези от реклами на пистите, телевизионни права и корпоративно гостоприемство. Допреди това отборите деляха до 47% от приходите от телевизионни права.


Предполага се, че "Ферари" ще получи 33.3 милиона долара от притежателя на търговските права върху шампионата "Формула уан администрейшън" (ФОА) като награда за бъдещото участие на отбора до 2012 г. Това споразумение беше постигнато през 2005 г., като ФОА ще преведе на отбора 100 милиона долара на три равни части.


"Формула мъни" изчислява, че "Ферари" продължава да бъде най-добре спонсорирания отбор с приходи от 183 милиона долара. Най-добрите резултати на отбора в това отношение са от 2001 и 2002 г, когато приходите от реклама нараснаха от 196.9 милиона до 21.2 милиона долара – увеличение със 7.3%. В този период отборът постигна и най-добрите си резултати по приходи, като сумата нарасна с 18.7% до 1.2 милиарда долара през 2001 г.


Очаква се през следващите две години приходите от реклами на се увеличат, с което отборът категорично да остави зад себе си "Макларън Мерцедес", въвлечен през тази година в "шпионския скандал". Заради тази история "сребърните стрели" бяха глобени със 100 милиона долара.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини