Седем пожелания на потребителите за Windows 7

Вече са обобщени и първите седем неща, които потребители биха искали да видят в следващата операционна система на Microsoft. Не ги съдете строго за възможния субективизъм.

В Интернет вече се появиха слухове, че Microsoft работи усилено над новата си операционна система с кодово название (за сега) Windows 7. Появиха се и първите скрийншоти, истински или не, трудно е да се каже, а коментарите по повод новата OS нямат край.

Вече са обобщени и първите седем неща, които потребители биха искали да видят в следващата операционна система на Microsoft. Не ги съдете строго за възможния субективизъм.


По малко версии

С Windows Vista Microsoft определено прекали с количеството версии на тази операционна система. Това затруднява потребителя при избора на OS, а пък и той изобщо няма нужда от такова количество версии. Windows 7 би било хубаво да излезе само в два варианта:

Пълна версия, съдържаща всички възможности.
Версия за геймъри, в която е акцентирано основно на производителността. Тя би трябвало да включва всички необходимо на заклетия геймър, включително пълна поддръжка на DirectX, програми оптимизатори и тем подобни.


Цената е важна

Бихте ли платили $300 за операционна система? Ако да, тогава сте заможен човек. Но не всички потребители могат да си позволят такива разходи (тоест, повечето потребители). Затова ще е прекрасно ако пълната версия струва да кажем $150, а „геймърската" - около $100. Със сигурност Microsoft няма да е на загуба при тези цени.


Спрете да опростявате процеса на инсталиране

Microsoft постоянно се опитва да опрости процеса на инсталиране на операционната система, за да го направи по-достъпен за хората с различен опит (става дума за Windows Vista). Това обаче доведе до множество проблеми, в частност не могат да бъдат настроени някои важни опции още по време на инсталиране. По-добре един път всичко да се настрои при инсталацията, отколкото месеци след това да се търсят нужните параметри.

Ограничете малко UAC - User Account Control

Мнозина се дразнят, че Windows Vista ги пита постоянно за нещо на всяка крачка. В такива случаи обикновено User Account Control се изключва.

Да, UAC е действително система за безопасност, а не просто декорация, но намесата й за щяло и нещяло трябва да се ограничи. Или пък в UAC да се въведе система за обучение, например да не се включва при многократен еднозначен отговор на един и същ въпрос.


Да се опрости оптимизацията

Разработчиците трябва да пренесат всички възможности за прецизна настройка на операционната система от TweakUI за Windows 7 в панела за управление (Control panel). Това би улеснило всеки потребител. Или пък тези настройки да се внесат в специален раздел „За напреднали" със съответните предупреждения за последствията.


Ultimate Extras

Спомняте ли си историята за допълненията на Windows Vista Ultimate? Както се съобщаваше, Ultimate Extras трябваше да представляват безплатни допълнения и услуги, които всеки да си инсталира по желание. Потребителите обаче не получиха нищо, макар, че общо взето никой не се притесни от това. Кодиране BitLocker, картовата игра Texas Hold Em, анимиран десктоп Dreamscene... Е, Windows Vista Ultimate се купуваше не заради тези допълнения, но има и такива, които са я купили тъкмо заради това. Желателно е тази ситуация да не се повтори при появата на Windows 7.


Създайте ново ядро за Windows 7

Нека Microsoft направи новата операционна система такава, че тя да работи гладко на обикновен компютър. Операционната система е предназначена да помага на потребителя да използва компютъра, а не за да намали максимално неговата производителност.



Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини