България на сериалите - България, която затъва

В днешното си обедно предаване радио DW съобщи, че под заглавие "Две Българии" изданието Courier International (представящо на немски, френски и английски език международен преглед на печата) е цитирало следния пасаж:

"Социолози установиха, че 56 процента от българите са бедни, че тези хора се ориентират към миналото, че не познават нито интернет, нито банковите автомати, живеят в малки градове и села и гледат латиноамерикански сериали. Останалите 44 процента са от големите градове и споделят европейската ценността система."

Courier International цитира Николай Павлов с думите:

"Изглежда че представителите на по-възрастната генерация са си останали така, както по времето на промяната. Техният глас не се взима под внимание. Те не можаха да подобрят жизнените си условия, тъй като им липсват знание и енергия. Другата България е образована и по-добре платена. Тези хора са консуматорите и създават брутния вътрешен продукт. Те се борят за своите интереси и търсят пътища за реализация... Така че има две Българии", се посочва в цитирания от изданието Courier International пасаж.

Неотдавна Националният статистически институт публикува данни за наблюдението на потребителите през януари 2008 година. Оказва се, че 70.1% от българските домакинства "свързват двата края", а 15.1% признават, че затъват в дългове.

Едва 7 на сто от домакинствата у нас успяват да спестят малко пари.

22% посочват, че финансовото им състояние в сравнение с това преди 1 година се е влошило много, а за 28.6% то се е влошило малко.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини