Обвинен по САПАРД поиска детектор на лъжата

Това е една неистина, че съм основен организатор. Аз стоя твърдо зад думите си. Готов съм за думите, които казвам, че не съм се облагодетелствал с един лев от САПАРД, да застане пред детектора на лъжата.

Това каза пернишкият бизнесмен Людмил Стойков в предаването „Коритаров Live" на Нова телевизия.

Припомняме, става въпрос за аферата, разкрита в началото на 2007 година, която включва попълване на документи за стари машини за хранително-вкусовата промишленост, които се представяли на хартия като нови.

Участници в престъпната схема са седем българи, двама швейцарци и двама германци.

Повдигнатите обвинения са за участие в организирана престъпна група и за документни измами в особено големи размери, представляващи особено тежък случай, както и за пране на пари.

Единствено срещу пернишкия бизнесмен Людмил Стойков през януари тази година следствието е прекратено и обвинението свалено, поради липса на доказателства за престъпление, съобщават още от прокуратурата.

С някаква престъпна дейност не съм се занимавал, за да участвам в пране на пари, каза още Стойков. Не ми е ясно как попаднах в тази комбинация. Аз съм с миноритарен дял в една от всичките фирми. Дори и да искам да наруша нещо в тази фирма, аз нямам правомощията да го направя.

След 10-дневен срок след като бях задържан, не са представени никакви доказателства срещу мен, заяви Стойков и допълни: „Нямаше нито един ред, нито едно изречение по мой адрес в обвинението. Затова моите адвокати нямаше върху какво да пледират."

Може би някой е имал интерес да посочи, че аз съм в основата на източването на средства. Имам предположения за засегнати икономически интереси, каза още Стойков, но отказа да каже какви са предположенията му.

Не можеш да скриеш нещо, когато е свързано с цяла Европа, нещо, което е за стар период - 2002 - 2005 г. Тези пари са пристигнали по банков път, кой ги е взел, къде са отишли - това е проверимо, заяви Стойков. Аз твърдя, че не съм взел нито един лев.

"Трябваше да се измисли някаква по-голяма фигура, по знакова, за да се изпишат дивиденти, заяви Людмил Стойков".
Попитан кой има нужда от тези дивиденти, Стойков изказа предположение, че това са хората, които ги обвиняват за забавянето на разследването.

В България икономическите интереси са много широко скроени, допълни той.
Стойков не отхвърли възможността обвинението срещу него да е опит за компрометиране на президента Първанов, за чиято предизборна кампания Стойков е дал финансови средства. „Възможно е да има опит да се компрометира президента Първанов чрез това обвинение срещу мен."

Попитан за причината, поради която е спонсорирал предизборната кампания на президента Първанов, Людмил Стойков заяви: „И аз имам своите симпатии. Все пак аз съм перничанин, познавам го, виждали сме се."
Той обаче отрече да имат по-близки отношения с президента. „Нямаме никаква по-сериозна обвързаност. Нямам телефона на президента, не му се обаждам. Не съм се срещал, не съм разговарял с него", каза Стойков и допълни, че парите не са много.

Междувременно вчера прокуратурата разпространи информация, според която за периода 2007 - март 2008 г. за разглеждане в съда прокуратурата е внесла 7 наказателни производства, свързани с нарушения по предприсъединителна програма на ЕС САПАРД.

Пет от тях са за получени неправомерно по европрограми средства на стойност 2,589 млн. лева.
Другите две са за документни измами и данъчни престъпления.

Приключено е и разследването по досъдебно производство, образувано с постановление на СГП от 5 декември 2006 г. по материали, изпратени от посолството на ФРГ, съдържащи сигнал за извършена измама със субсидии и изпиране на пари от страна на български граждани, представлявали търговски дружества на територията на Република България.

Предмет на разследването са получени без правно основание средства по субсидии от фонд САПАРД на стойност от 7,5 млн. евро чрез използване на документи с невярно съдържание.

На брифинг днес в Министерството на земеделието и продоволствието трябва да бъдат оповестени резултатите от заседание на Мониторинговия комитет за наблюдение по програма САПАРД.

В брифинга ще участват заместник-министрите на земеделието и продоволствието - Димитър Пейчев, и на финансите - Димитър Ивановски, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Димитър Тадаръков и представителите на Европейската комисия у нас.
Очаква се ЕК да запознае днес българските власти с информацията във връзка с разследванията, водени от Европейската служба за борба с измамите.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини