Компютърна система ще общува с хора

Европейски учени работят върху компютърна система, която ще може да общува с хора, като реагира на сигнали като тона на гласа и изражението на лицето, съобщи Сайънс дейли.

Системата, наречена Чувствителен изкуствен слушател, ще възприема различни показатели от погледа, гласа и мимиката на потребителя, за да го опознае. След това тя ще може да адаптира работата си в зависимост от невербалното поведение на потребителя.

Проектът, наречен SEMAINE, се ръководи от Германския център за изкуствен интелект. В него участват също лондонският Импириъл колидж, Куинс колидж в Белфаст, университета Париж 8, Университета на Твенте в Холандия и Техническия университет в Мюнхен.

Основна характеристика на човешкото общуване е, че то е изпъстрено с емоции. Когато говорим с някого, освен думите използваме много знаци, които показват какво ни привлича или отегчава.

Фактът, че компютрите не могат да правят това, е една от основните причини, заради които комуникирането с тях се различава от това с човек, обяснява участващият в проекта проф. Роди Кауи от Кунс колидж. Той се надява, че резултатите от проекта ще променят начина, по който хората взаимодействат с компютрите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини