НАСА създава суперкомпютър

NASA,SGI и Intel планират през 2009 година да създадат един от най-бързите компютри в света. Изчислителната мощност на компютъра Pleiades е петафлоп (1000 трилиона операции в секунда).Като е планирано през 2012 година мощността да нарастне до 10 петафлопа.

Машината ще се използва от калифорнийския изследоватлески център Аймс (Ames Research Center) за различни симулационни задачи и задачи свързани с проектиране.

В момента най-бързият компютър в света е BlueGene/L с 478,2 терафлопса (478,2 трилиона операции в секунда).Той оглавява Топ 500 на суперкомпютрите.Очаква се първите петафлопови компютри да попаднат в този списък още през юни 2008 година. От тази гледна точка, компютърът на NASA, който ще се появи през 2009 година, може и да не е най-бързият, но непременно ще е в първата петица.

В момента NASA разполага със суперкомпютър Columbia с производителност 88,88 терафлопса.Той е на 20 място в класацията на най-мощните компютри на света и се използва за изследване на хиперзвуковите самолети, симулация на излитане и кацане на космически модули и моделиране на скафандри.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини