Мозъчен контрол чрез мобилен телефон

Електромагнитните вълни от мобилните телефони могат да променят мозъчните вълни - и евентуално вашето поведение, съобщава сп. "Scientific American". Разбира се, подобни изследвания отдавна се обсъждат, но резултатите им така и не бяха доказани - поне до момента. Обикновено за виновници за различни заболявания биват обявявани електрическите сигнали от телефона, който все пак се намира само на сантиметри от мозъчния кортекс. Според различни "теории на конспирацията", се получава резонанс между тях и мозъчните вълни, който води до тежки, понякога смъртоносни заболявания... Е, поне изглежда добре на хартия, въпреки че досега няма изследвания, които категорично да са потвърдили подобен ефект.


Сега обаче две изследвания разкриват, че мобилните телефони променят поведението на хората и причиняват безсъние. Възбуждащият ефект от употребата на мобилен телефон според изследователите е сравним с изпиването на половин чаша кафе, а има и други фактори около хората, които да повлияят на съня нощем, така че резултатите от изследванията, публикувани от от Техническия университет в Суинбърн, са далеч от категоричните изводи.

Най-общо казано, самото изследване се е състояло в наблюдение на мозъчните вълни на хора с прикрепени трайно към главите им мобилни телефони на Nokia (конкретно е бил използван моделът 6110) и са установили видимо усилване на алфа-вълните. Друго изследване, проведено от университета в Лоубороу, е показало при лишени от сън хора намаляване на делта-вълните, които обикновено се приемат за индикация за заспиване. Забележете: дори и след като са били изключени телефоните, въпреки всичко хората отново са имали затруднения със заспиването.

Така че препоръката ни е да употребявате телефона като алкохола - в разумни граници.
Източник: tehnozona.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини