ОИСР се заема с климатичните промени и ценовата криза

Представители на най-богатите държави в света започват среща в Париж на 3 юни, за да се опитат да договорят мерки за справяне с глобалните климатични промени и с ефекта от финансовата криза, съобщава БиБиСи.
Ежегодната среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се провежда в момент, когато светът е изправен пред рязък спад в ръста на икономиката. Освен това изтича и срокът на действие на Протокола от Киото, което прави абсолютно наложително изработването на ново споразумение за борба с климатичните промени.

ОИСР, която интегрира усилията на правителства, бизнеса и обществени организации, се надява да намери обединяваща позиция относно намаляването на емисиите на вредни газове в атмосферата и забавяне на глобалното затопляне. На срещата ще се разглеждат и възможностите за повишаване на ролята на ядрената енергетика и производството на биогорива, за да се посрещнат нарастващите нужди от електричество.

От ОИСР ще представят и най-новата си прогноза за развитието на световната икономиса. Всеобщо е мнението, че тя най-вероятно ще повтори вече направените от Международния валутен фонд през април предвиждания, че светът е навлязъл в период на забавяне на икономическия ръст, което е по-сериозно от очакваното. Ще се разисква и по това как може да се подкрепят банковата и финансовата системи на по-чувствителните спрямо кризата пазари.

Ден след като отпразнува 10-ия юбилей на Европейската централна банка (ЕЦБ), президентът й Жан-Клод Трише, ще говори пред срещата на ОИСР. Очаква се в речта си пред форума той да наблегне на нуждата ЕЦБ да остане бдителна по отношение на все по-нарастващия инфлационен натиск в Европа, подхранван от високите цени на петрола.

ОИСР ще обърне внимание и на световната криза с храните. В доклад на Организацията по земеделие и прехрана към ООН (ФАО) от миналата седмица се казва, че цените на хранителните стоки в глобален мащаб ще останат високи през идното десетилетие. Изтъква се и загрижеността на ФАО, че увеличаването на производството и употребата на биогорива (произвеждани от зърнени култури) има негативен ефект върху доставките на храни по света.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини