В Непал изгубиха короната на краля

В наскоро провъзгласената за република държава Непал, изгубиха короната и скиптъра, принадлежащи на слезлият от престола крал. За това съобщава електронното издание The Times of India (timesofindia.indiatimes.com).

Новата власт в Непал състави инвентаризационна комисия, която обаче не е наясно с местоположението на кралската корона. Журналисти обаче твърдят, че подобна корона е продадена от аукционната къща Bonhams още на 10 април.Тя е била украсена със скъпоценни камъни и пера от райска птица.

Република Непал бе провъзгласена на 28 май. На тази дата конституционната асамблея прие решение за изселването на крал Gyanendra от двореца му.

Короната се нарича "Shri Pench" в знак на господството над петте кралства и е носена от управляващите от династията Шах, към която принадлежи и вече бившия крал. Последно короната е видяна на главата на крал Gyanendra Bir Bikram Shah на 4 юни 2001, когато е бил убит брат му Birendra.

На 10 април аукционната къща Bohnam продаде
няколко вещи собственост на френски милионер, колекционер на предмети от ислямската, индийската и азиатската култура.На търга бяха продадени персийски килими, френски часовници,както и диадема, принадлежаща на кралската непалска фамилия. Като напълно възможно тона да е била изчезналата корона.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини