Вера Мутафчиева и Георги Данаилов- агенти на ДС

Известните български писатели Вера Мутафчиева и Георги Данаилов са били агенти на Държавна сигурност. Това стана ясно, след като Комисията за досиетата извърши проверка на лица, които са заемали ръководни длъжности в държавни агенции, комисии, сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт.

Комисията е проверила 458 служители на пет държавни агенции - "Архиви", за българите в чужбина, за закрила на детето, за младежта и спорта и по стоковите борси и тържищата.

Установено е, че общо 30 техни служители са били агенти. Сред тях са имената на писателите Вера Мутафчиева и Георги Данаилов.

От справката става ясно, че Вера Мутафчиева (председател на Агенцията за българите в чужбина през 1997 - 98 година) е регистрирана като агент на Шесто управление на ДС през 1969 година. Работила е под псевдонима Атанас. Вербувал я е служителят Никола Черкезов.

Георги Данаилов (председател на Агенцията за българите в чужбина в периода от 15.02.1993 до 06.02.1995 година) е бил агент с псевдоним Андрей. Сътрудничил е на ДС, управление II главно управление. Снет е от действащ оперативен отчет през 1987 година.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини