Такса за всичко по пътищата

Правителството одобри Наредба за условията и реда за събирането на таксите за ползване на пътната инфраструктура, за изминато разстояние, за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища и за специално ползване на републиканските пътища или част от тях.

В Наредбата са регламентирани условията и редът за определяне и събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура – винетни такси, за изминато разстояние – ТОЛ такси, за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища – мостове, тунели, планински проходи, и за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях. До изграждането на ТОЛ системите се запазва таксата за ползване на пътната инфраструктура.

Винетките остават годишни, месечни, седмични и дневни. Не се променя начинът им на издаване и ползване. Текстовете са в съответствие с разпоредбата на чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата, съгласно който за преминаване по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци, Министерският съвет може да въвежда само една такса – или ТОЛ, или винетна.

С приемането на наредбата за първи път в нормативната ни уредба се определят основните правила за пресмятане на ТОЛ таксите, като се диференцират разходите за инфраструктурата (инвестиционните разходи и годишните разходи за поддържане и разходи за текущ ремонт) и разходите за експлоатация и управление.

Размерът на ТОЛ таксите ще се определя с тарифа на Министерския съвет в лева или евро и се заплаща в лева, като за пътни превозни средства с чуждестранна регистрация се допуска и в евро. Нивата на ТОЛ таксите могат да се променят според екологичните категории на моторните превозни средства.

Страните-членки на ЕС са задължени да приложат такава диференциация от 2010 г. За нуждите на ТОЛ системите се въвежда разпределение в категории според броя на осите, габаритите и масата им или други класификационни характеристики на пътните превозни средства, отразяващи степента, в която те увреждат пътя. Разпределени са в категории 0, I,II и III според повредите, които нанасят на пътната настилка, във възходящ ред (категория III, причиняваща най-големи повреди на пътната инфраструктура).

ТОЛ таксите могат да бъдат заплащани в брой или по електронен път. Въвеждането в бъдеще на ТОЛ такса която ще замени винетната система ще даде възможност за целеви приходи за финансиране на пътната мрежа, което е необходимо за привеждането й в нормално експлоатационно състояние.

Таксата за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища дава право на едно пътно превозно средство да преминава през някои мостове, тунели и/или планински проходи. Списъкът на тези съоръжения се приема с решение на Министерския съвет и се обнародва в „Държавен вестник". Таксите за специално ползване на републиканските пътища или на част от тях се заплаща за изграждане и експлоатиране на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане, рекламни съоръжения, временно ползване на части от пътното платно и земи в обхвата на пътя и др.

Наредбата се приема на основание Закона за пътищата. С нея се отменя Наредбата за условията и реда за събиране на винетни такси за платено ползване на определени републикански пътища за определен срок.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини