Без лед на северния полюс?

Изглежда немислимо, но това лято за пръв път в историята на човечеството ледът на Северния полюс може напълно да се стопи, пише английският The Indeрendent.

Изчезването на леда от Арктическо море – което ще означава, че до Полюса ще може да се стигне с лодка през открити води – ще е сред най-драматичните и тревожни примери за въздействието на глобалното затопляне върху планетата. Според учените шансовете за разтапяне на всичкия лед от полюса през лятото са над 50:50.

„От гледна точка на науката, Северният полюс е просто още едно място на планетата, но символично погледнато, това е изключително важно събитие. На Северния полюс трябва да има лед, а не вода," заявява Марк Серез от Националния център за информация за леда и снега в Колорадо, САЩ.

Ако това действително се случи, ще увеличи перспективите пред арктическите нации да експлоатират ценните петролни и минерални запаси в Арктическо море, които досега бяха недостижими заради дебелия лед над тях.

Според опитните полярни учени, шансовете за напълно обезледен Северен полюс през лятото са добри, тъй като обичайно формиращият се в продължение на години лед, сега е заменен от едногодишен лед, който е много по-тънък и уязвим за слънчевите лъчи, заради миналогодишните рекордни нива на разтапяне.

Всяко лято части от арктическия лед се топят, преди да се формират наново през дългата арктическа зима. Миналата година обаче топенето беше толкова интензивно, че огромни площи от Арктическо море се превърнаха в открити води, а границата между леда и водата стигнаха на едва 1000 километра от Полюса.

Така тази година почти седемдесет процента от целия лед на Арктика е формиран само през есента и зимата на последната година и поради очакваните „горещини" през лятото ще се стопи.

Полярните региони преминават през най-драматичните повишавания на средната годишна температура в резултат на глобалното затопляне, а според учените ситуацията само ще се влошава, тъй като откриващите се води са по-тъмни и ще абсорбират повече слънчева топлина през лятото, което допълнително ще повиши температурата на водата.

Вече са налице първите признаци, че предвижданията на учените се сбъдват. Наблюдатели от центъра на НАСА „Годард" са открили, че „полиниите" – големи пространства вода, заобиколени отвсякъде от лед, които нормално се формират ежегодно край Аляска и северните брегове на Канада – са далеч по-големи тази година. Те абсорбират топлина от слънцето, нагряват се и топят заобикалящия ги лед.

Ескимосите в Канада и Гренландия също споделят, че ледът е започнал да се топи много по-рано тази година и са виждали огромни пукнатини в иначе стабилни ледени масиви.


Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини