„Идиоти” и „безумци” ще бъдат депутати в Англия

Правителството на Великобритания има намерение да внесе поправка в закон, забраняващ на „идиотите" и „безумците" да стават депутати, пише в-к The Times.

Законът, ограничаващ правото на страдащите от психични заболявания да заемат места в парламента, е приет още по времето на кралица Елизабет І (1533-1603). Според министрите той е вече остарял и трябва да бъде преразгледан.

Според текста на закона за „идиоти" се смятат тези, които „са неспособни да правят изводи", а за „безумци", тези които „само от време на време са с ясно съзнание". При това на „безумците" е забранено да участват в заседанията на парламента само тогава, когато се намират „във фаза на замъглено съзнание".

Според депутатите, пожизнената забрана на хора с психически заболявания да участват в парламента, е грубо нарушаване на правата на човека. Законът не вземал предвид възможността, че тези хора могат да се излекуват или че не всички психически разстройства влияят на способността за ефективни действия и адекватни решения.

Министреството на правосъдието е започнало работа по поправките в закона, след като редица депутати и благотворителни организиции са протестирали срещу дискриминиращия характер на документа. По данни на анонимна анкета, проведена сред британските депутати, 26% от тях са признали, че страдат от някакъв вид психическо разсройство, но не могат открито да го признаят, заради негативната реакция на обществото.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини