Арестуваха Караджич в Сърбия

Бившият президент на Сърбия – Радован Караджич бе арестуван от сръбските власти след получена информация от чуждестранни разузнавателни служби, съобщи Reuters позовавайки се на анонимен източник от сръбското правителство.

Какво точно са съобщили разузнавачите и от коя държава е дошла информацията, касаеща бившия президент, не се уточнява.

Сведения за ареста на Радован Караджич се появиха още вчера. Настоящият президент на Сърбия – Борис Тадич заяви, че Караджич вече е разпитван от следователи от съда за военни престъпления, но не дава повече информация.

При първия разпит Караджич разказа, че е задържан още на 18 юли вечерта, когато пътувал с автобус в предградие на Белград. Неизвестни хора го извели от автобуса, сложили му превръзка на лицето и го отвели в някаква стая, в която се намирал до понеделник.
Съобщението за ареста на Караджич зарадва неимоверно жителите на Сараево, които излязоха по улиците, за да отпразнуват задържането на бившия лидер на босненските сърби. И в Белград се проведоха демонстрации, но за освобождаването на Караджич, който е смятан за национален герой.

Бившият президент на Република Сърбия – Радован Карджич е обвинен от международното правосъдие във военни престъпления и престъпления против човечеството. Най-значима точка в обвинението е организирането на блокада от босненските сърби на Сараево, в хода на която от проведените стрелби и улични боеве загинаха над 10 000 души. Другото обвинение е в геноцид над мюсюлманското население в Сребреница, при който загинаха над 8 000 души.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини