Не чакайте края на света, а открития. Фактите за LHC

Най - голямата машина на света Точния размер на LHC ускорителя е 26 659 метра, с общо 9300 магнита в себе си. Всички магнити ще бъдат охлаждани с -193,2 C (80 К) използвайки за целта 10 080 тона течен азот, като преди това са били запълнени с близо 60 тона течен хелий, за да бъдат охладени до -273.3 C (1.9 K). Най - бързата надпревара на планетата С пълна сила трилиони протони ще се надпреварват обикаляйки пръстена на ускорителя LHC 11 245 пъти в секунда, с скорост 99,99% от скоростта на светлината. Всеки един от двата лъча протони ще пътува с максимална енергия от 7 тераелектронволта, като сблъсъкът между тях ще бъде от 14 тераелектронволта. Като ще има 600 милиона сблъсъка в секунда. Най - празното пространство в цялата слънчева система За да се избегне сблъсъка с молекули газ в ускорителя, лъчите пътуват в ултра висок вакуум - в същия, който се намира между планетите. Вътрешното налягане на LHC е 10 - 13 атмосфери, десет пъти по малко от това на Луната. Най – горещата точка във Вселената, по-студен от открития космос...

LHC е екстремно гореща и студена. Когато два потока протони се сблъскат, те генерират температура 100 000 пъти по-висока от тази в ядрото на Слънцето, концентрирана в изключително малко пространство. В контраст с това криогенната система, по която около ускоряващия пръстен циркулира супертечен хелий, поддържа LHC супер студен – на температура -271.3°C (1.9 K) – много по-студен от открития космос!

Най-големите и най-усъвършенствани детектори, създавани някога...

За да регистрират и запишат резултатите от над 600 милиона сблъсъци на протони за една само секунда, физиците и инженерите изградиха гигантски устройства, измерващи с микронна точност. Детакторите на LHC имат усъвършенствана електронни системи, които прецизно измерват времето на преминаване на частиците в даден участък с няколко билионни от секундата. Разположението на частиците се регистрира с невероятната точност милионни от метъра.

Най-мощната суперкомпютърна система в света...

Данните от всеки от големите експерименти в LHC, ще запълнят около 100 000 dual layer DVD-та за година. За да бъде осигурена на хилядите учени по цялото земно кълбо възможността да сътрудничат при анализите през следващите 15 години (толкова е проектоживотът на LHC), хиляди компютри по света са включени в разпръсната изчислителна мрежа (distributed computing network) наречен Тhe Grid. Експериментът започна в 10.30 часа българско време тази сутрин. Снимки: slide Очаквайте повече подробности по-късно.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини