11 септември 2001 г., седем години по-късно

Седем години след терористичните удари от 11 септември нюйоркчани си спомнят днес за атаките, отнели живота на над 2700 души при рухването на двете кули-близнаци на Световния търговски център, предаде ДПА.

Ню Йорк ще отбележи годишнината с нови призиви за бдителност срещу вечната заплаха от терористични удари. Имената на загиналите ще бъдат отново прочетени.

Кандидат-президентите от двете водещи американски партии - републиканецът Джон Маккейн и демократът Барак Обама възнамеряват да присъстват на церемонията на "Кота нула" - мястото на разрушените небостъргачи.

И двамата се съгласиха да отменят речите си и да спрат телевизионните реклами от предизборната си кампания в този ден в знак на уважение към загиналите в атаките в Ню Йорк и Вашингтон.

Акцентът на седмата годишнина от трагичните събития бе поставен върху запознаването на новите поколения с терористичните заплахи и как семействата на жертвите се справят със загубата на любимите си хора.

Националният музей и мемориал "11 септември" оповести тази седмица нови училищни програми за възпоменание на загиналите в определени училища в цялата страна.

Учители ще работят в партньорство с фондацията как да преподават в клас за атаките от 11 септември 2001 г. Сред предложените материали са разкази за случилото се на 11 септември от гледна точка на семейства на жертвите, оцелели и спасителни работници. В момента американските училища нямат официална училищна програма за събитията от този ден.

Мемориалът - за близо 3000 жертви на в Ню Йорк и централата на Пентагона близо до Вашингтон, се строи на "Кота Нула". Той е по проект на Майкъл Арад и Питър Уолкър и се състои от два басейна на мястото на оригиналните основи на двете стометрови кули.

Цената на строежа обаче достигна близо 1 милиард долара и това доведе де преразглеждане на плана и отлагане на работата.

Новият Световен търговски център, чието построяване също е затруднено от високите цени и непрекъснатите промени, целящи да го направят устойчива на атаки крепост, ще бъде завършен след 2011 г. - две години по-късно от първоначалния план.

Кула на Свободата ще украси Центъра на 1776 фута /592 метра/ - височина, избрана специално, за да напомня за Декларацията за независимост на САЩ от 1776 г.
Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини