Тракийски съкровища шашват японците

На 13 септември в Музея на модерното изкуство в Хокайдо – Япония заместник-министърът на културата Иван Токаджиев ще открие изложбата „Тракийски съкровища от България", съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Изложбата се организира от Министерството на културата на България и компанията TOEI, със съдействието на посолствата на двете страни, и ще бъде експонирана в Япония от 13 септември т.г. до 5 юли 2009 г. в градовете Сапоро, Каназава, Ниигата, Токио, Хирошима, Шизуока и Фукуока.

Във водената от зам.-министър Иван Токаджиев българска делегация са включени доц. д-р Петър Делев - ръководител катедра „Стара история, тракология и средновековна история" в Софийския университет и научен ръководител на изложбата, проф. Маргарита Ваклинова – директор на Национален археологически институт с музей при БАН, ст.н.с. д-р Костадин Кисьов – директор на Регионалния исторически музей в Пловдив и Димитър Стефанов – старши експерт в Министерство на културата. Координатор на проекта е Екатерина Джумалиева – главен експерт в Министерство на културата.

Изложбата е организирана в няколко раздела. Първият представя различни аспекти от културата на древна Тракия в нейното хронологическо развитие, като акценти са поставени върху тракийските конници и воини, върху контактите с други древни култури (Елада, Персия, Скития, Рим) и върху паметниците на култа. В другите два раздела са представени двете категории най-блестящи паметници, характеризиращи разкоша на тракийската аристокрация: гробните находки и заровените златни и сребърни съкровища.

В експозицията са включени част от най-прочутите и добили световна известност паметници на тракийската древност, сред които са експонати от златните и сребърни съкровища от Панагюрище, Борово, Рогозен, Луковит, Летница, от погребенията в Дуванли и Враца и много други. Същевременно са представени и част от най-новите археологически находки от последните години – златни накити от Дъбене, подбрани експонати от богатите погребения от Чернозем, от Златиница и от могилите Светица и Голяма Косматка край Шипка.
Макар да се състои от ограничен брой подбрани паметници, в своята цялост изложбата пресъздава нагледно различни аспекти от живота, вярванията и впечатляващите творчески постижения на древните тракийци, дава нагледна представа за разнообразието на паметниците на тракийската култура, за нейното многостранно развитие през един дълъг период от време, за нейните тесни и плодотворни връзки и контакти с други култури и народи, превърнали древна Тракия в истински кръстопът на древните средиземноморски цивилизации.
Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини