30 са жертвите на мощното земетресение в Япония, няма пострадали българи

30 станаха жертвите на мощното земетресение от 7.6 по Рихтер, което разтърси Япония в първите часове на Новата година, съобщава Би Би Си. Епицентърът е в префектурата Ишикава. Японската метеорологична служба отмени предупрежденията за цунами.

Все още има хора, затрупани по руините, които се издирват от властите. Хиляди са прекарали нощта извън домовете си заради предупрежденията от вълни цунами. Японската армия се включи в спасителната операция, като започна да раздава на хората храна, вода и одеяла. Властите предупредиха, че ще има вторични трусове в продължение на седмица.

Около 500 души са блокирани на летището в град Ваджима, тъй като в района на Ното пътищата са блокирани. Пътници, местни жители и персонал са се приютили в коли под наем и туристически автобуси на паркинга, съобщават местни медии. Няма ранени, но има нанесени материални щети на летището и пистите.

Преподавателят в Университета Сайтама в Япония проф. Александър Луканов разказа в ефира на „Здравей, България“ по Нова, че по време на земетресението е бил в самолет и е летял от Гунма за Миядзаки

„В момента сме на гости на родителите на моята съпруга в град Миядзаки. Моята префектура е в непосредствена близост до Ишикава, където трусът е бил много силен. Но разговарях със свои студенти, които казаха, че са го усетили, но няма почти никакви проблеми“, разказва още той.

По думите му най-сериозният риск за момента е отминал.

„Има непрекъснато вторични трусове, но те са с доста по-слаба сила. Апокалиптичната картина се разкри тази сутрин, защото вчера малко след труса настъпи нощта и стотици хиляди останаха без ток заради скъсани жици и паднали стълбове, пожари и активизирали се свлачища. Сутринта видяхме, че има щети. Много от къщите са буквално изкъртени от основите си и са паднали на една страна“, посочи той.

В същото време посланикът ни в Япония Мариета Арабаджиева потвърди, че няма пострадали българи.

„В засегнатия от силни трус район има три атомни електроцентрали. По информация на японската атомна агенция няма опасност от радиоактивно изтичане. В района има и топлоелектрически централи – изключени са два генератора от гледна точка на сигурност. Няма опасност централи да аварират“, каза тя.

Вчера, часове след настъпването на Новата година, земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер разтърси обширен район по крайбрежието на Японско море в Централна Япония, а в префектура Ишикава беше издадено предупреждение за цунами.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини