Мощен трус разлюля Япония, първите вълни цунами достигнаха бреговете

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси обширен район по крайбрежието на Японско море в Централна Япония, а в префектура Ишикава беше издадено предупреждение за цунами, съобщиха властите, цитирани от Киодо. Малко след това първите вълни с височина 1,2 метра достигнаха бреговете на пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава, съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от Франс прес.

По-рано японската служба съобщи, че се очакват 5-метрови вълни по брега на полуостров Ното, където е и епицентърът на труса. Жителите на крайбрежния район бяха помолени да се „евакуират незабавно на по-високи места“, съобщи националната телевизия NHK, цитирани от BBC. 

Властите издадоха предупреждения за вълни цунами още за бреговите райони на префектурите Ямагата, Ниигата, Тояма, Фукуи и Хього, като предупредиха, че вълните там могат да достигнат 3 метра.

Обществената телевизия изписа с големи букви „ЕВАКУАЦИЯ“, призовавайки жителите да бягат на по-високи места въпреки зимното време.

Премиерът Фумио Кишида призова за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами, съобщи Киодо.

Кишида заяви, че правителството му ще предаде точна информация за евакуацията, бързо ще оцени действителното състояние на щетите и ще работи съвместно с местните власти за спасяване на човешки животи.

Японското правителство създаде център към премиерската канцелария за справяне с извънредната ситуация.

Спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Няма отчетени аномалии в работата на атомните електроцентрали в страната. Над 36 000 домакинства останаха без ток.

Земетресението, което бе регистрирано около 16:10 ч. местно време, разтърси и сгради в центъра на столицата Токио.
 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини